Stormen Laura

Tågstopp i Sydsverige när stormen Laura drog in

Av: 

TT

NYHETER

Torsdagen blev ordentligt blåsig i hela Götaland. SMHI har utfärdat flera klass 1- och 2-varningar på grund av stormbyar. Ovädret har fått delar av tågtrafiken att ställas in.

Vindstyrkor på uppåt 28 meter per sekund ihop med regn. Det är vad stora delar av Götaland har att vänta under dagen. SMHI har därför utfärdat en klass 2-varning för hela västkusten, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Öland och Gotland.

I Västra Götalands län och i Jönköpings län väntas vindstyrkan bli något svagare varpå SMHI har utfärdat en lägre varningsgrad: klass 1.

– Det är risk för kringflygande föremål, skador på byggnader, att träd fälls. I samband med det kan det bli en del problem med elförsörjningen, säger Jonatan Kvernby, meteorolog vid SMHI.

På grund av blåsten har flera lokala tågoperatörer valt att ställa in trafiken, många redan från tidig torsdagsmorgon, medan Skånetrafiken har valt att ställa in efter åttatiden på morgonen.

Enligt Trafikverket är tågtrafiken mellan Malmö och Simrishamn, Halmstad och Värnamo, Borås till Varberg och Helsingborg och Ängelholm inställd.

Från lunchtid ställs även tågförbindelsen mellan Kalmar och Linköping in, liksom trafiken på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik.

Trafiken beräknas kunna återupptas på fredag morgon.

Redan vid fyratiden på morgonen kom trafikinformation om att vindkänsliga fordon inte rekommenderas att köra över Öresundsbron. I samband med hårda vindar väntas vattennivån också stiga i både Kattegatt och Öresund, och det väntas mycket hårda vindar till havs. En klass 2-varning för storm har utfärdats för sydöstra östersjön samt Kattegatt.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Sydsverige kan vänta sig mycket hårda vindar ihop med regn under torsdagen. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Klass 2-varning för stormbyar i Skåne – tåg ställs in

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormen Laura

Malmö

Tågtrafik

Lund

Helsingborg

Trelleborg

Trafikverket