Tio döms för rekordstor cannabisfabrik

Av:  TT

De byggde upp den enskilt största cannabisodlingen i Sverige och framställde narkotika som var värd minst 20 miljoner kronor på gatan. Nu döms tio personer av Skaraborgs tingsrätt för olika narkotikarelaterade brott.
De byggde upp den enskilt största cannabisodlingen i Sverige och framställde narkotika som var värd minst 20 miljoner kronor på gatan. Nu döms tio personer av Skaraborgs tingsrätt för olika narkotikarelaterade brott.

De byggde upp den enskilt största cannabisodlingen i Sverige och framställde narkotika som var värd minst 20 miljoner kronor på gatan.

Nu döms tio personer av Skaraborgs tingsrätt för olika narkotikarelaterade brott. Det längsta straffet blir åtta års fängelse.

Det började med att en elleverantör i juni 2019 slog larm om onormalt hög elförbrukning från en gård i Skaraborg. Polisen fattade misstankar, och efter en veckas spaning slog de till.

På gården fanns en cannabisodling av oanade proportioner. Ladugårdsbyggnaden var ombyggd till en fabrik med nära 3 500 cannabisplantor. Utredarna drar slutsatsen att det på gården framställts minst 400 kilo narkotika.

Synnerligen grovt

På torsdagen föll domarna mot tio personer i Skaraborgs tingsrätt. Tre män fälls för synnerligen grovt narkotikabrott och döms till mellan sju och åtta års fängelse. Fem andra döms till kortare straff på allt från 4 års fängelse till villkorlig dom för bland annat grovt narkotikabrott, häleri och medhjälp till narkotikabrott. Dessutom döms två personer till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt penningtvättsbrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.

– Det som skiljer det här fallet från många andra är att det inte bara är de som sköter själva odlingen som döms utan vi har kunnat visa vilka som är huvudmännen. Jag är nöjd med att man kommer upp i påföljd för dem, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Ett brottsverktyg

Rätten förverkar också fastigheten i vilken odlingen bedrivits.

– Det är viktigt. Fastigheter som görs om på det här sättet bara för narkotikaodling bör ses som ett brottsverktyg, säger Jenny Karlsson.

De flesta åtalade är sedan tidigare kända av polisen och ingår i ett kriminellt nätverk i Göteborg. Rätten beslutar också att två av de dömda ska utvisas ur landet.

Publisert:

LÄS VIDARE