Thomas, 43, dog i ett dike – arbetsgivaren frias

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Thomas Ekenstein, 43, fick flera ton lerjord över sig och dog på jobbet.

Företagets vd har nu friats från ansvar av Falu tingsrätt.

– Det är åt helvete fel, säger hustrun Helena.

Det var den 19 februari 2018 som anläggningsarbetaren Thomas Ekenstein, 43, dog i samband med ett arbete i ett flera meter djupt schakt i Hedemora.

Plötsligt rasade jordväggen in och Thomas fick flera ton lerjord över sig.

På måndagen föll domen mot arbetsgivaren och företagets vd som åtalats för grovt arbetsmiljöbrott. Arbetsgivaren frias av Falu tingsrätt.

Tingsrätten fastslår i domen att vd:n inte bedöms ha varit oaktsam då han ”kunnat förlita sig på att arbetsledaren kontrollerade att de riskreducerande åtgärder som föreskrivits i arbetsmiljöplanen vidtogs samt att denne gav de instruktioner till arbetstagarna som krävdes för arbetets säkra utförande.”

1 av 4 | Foto: Pernilla Wahlman
Hustrun Helena är kritisk mot att företagets vd frias från ansvar.

”Åt helvete fel”

Thomas hustru Helena Ekenstein säger till Aftonbladet att hon inte förstår hur arbetsgivaren kunde frias.

– Min första reaktion var att detta är åt helvete fel. Det är så uppenbart att det är så mycket fel som har gjorts och så ska ingen behöva stå till svars för det.

Hon hoppas nu att åklagaren överklagar domen.

– Även om vi aldrig får tillbaka Thomas så måste man ställa krav. Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar och någonstans måste man markera att detta är allvar. Varför ska vi annars hålla på och jobba med arbetsmiljö och säga att det är så viktigt om det ändå inte spelar någon roll när det brister?

– Just nu känns det inte som att de värdesätter liv. Det är bedrövligt.

”Kan jämställas med mord”

Helena har tidigare berättat för Aftonbladet om makens oro inför arbetet, som pågick flera veckor innan olyckan inträffade.

– Han tyckte att det var jätteotäckt, han gillade inte att vara nere i den där gropen. Jag sade till honom att inte gå ner, men då sade han att ”det är ingen annan som vill”. Han gjorde det för att han kände sig tvungen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM