Iran erkänner: Sköt ner planet av misstag

Rouhani: Hotats och mobbats av USA

Iran erkänner nu att man sköt ner det ukrainska passagerarplanet då totalt 176 människor dog, varav 17 var hemmahörande i Sverige.

Enligt militären berodde nedskjutningen på “den mänskliga faktorn”.

Samtidigt anklagar Irans president Hassan Rouhani USA för ”hot och mobbning”.

Uppgifterna bekräftas i iransk statlig tv tidigt på lördagsmorgonen.

Enligt tv-kanalen låg den mänskliga faktorn bakom nedskjutningen då planet kommit nära en känslig militär anläggning, varpå militären sköt ner det av misstag.

Vidare uppges att ansvariga ska ställas till svars för nedskjutningen.

Rouhani: Hot och mobbning från USA

Irans president Hassan Rouhani skriver på Twitter att Iran ”djupt ångrar det katastrofala misstaget” men menar samtidigt enligt nyhetsbyrån AP att det föranletts av ”hot och mobbning” från USA efter dödandet av toppgeneralen Qassem Soleimani.

Även Irans utrikesminister Javad Zarif skriver på Twitter att det mänskliga misstaget ”skedde i en tid av kris, orsakat av USA:s äventyrlighet”.

Flygplanet kraschade bara minuter efter att det lyft från Teherans flygplats.
Flygplanet kraschade bara minuter efter att det lyft från Teherans flygplats.

176 personer dog

Samtliga 176 människor ombord omkom i kraschen som inträffade i onsdags. Under fredagen bekräftade Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter att totalt 17 personer var hemmahörande i Sverige.

”De var alla någons barn, klasskompis, vän eller kollega. Mina tankar är med de anhöriga. Vi kräver att händelsen utreds skyndsamt, opartiskt och transparent. Sverige är berett att bistå i arbetet”, skriver Linde på Twitter.

Utöver svenskar var passagerarna ombord 82 iranska medborgare, 63 kanadensare, 4 afghaner, 3 tyskar och 3 britter. Två passagerare och nio besättningsmedlemmar var från Ukraina.

Skyllde på mekaniskt fel

Spekulationerna om vad som orsakat kraschen har varit många.

Inledningsvis förklarade Iran att ett mekaniskt fel låg bakom men redan under torsdagen blev spekulationerna till konkreta misstankar.

– Vi har underrättelser från flera källor, däribland våra allierade och vår egen underrättelsetjänst, som tyder på att planet sköts ner av en iransk luftvärnsrobot, sa den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau på en pressträff och tillade att nerskjutningen kan ha varit oavsiktlig.

Irans ledare ayatolla Ali Khamenei.
Irans ledare ayatolla Ali Khamenei.

Ska bilda internationell grupp

Snabbt gick Irans flygorganisationschef Ali Abedzadeh ut och dementerade uppgifterna på en presskonferens.

– Vi måste invänta resultatet av utredningarna, men det vi med säkerhet kan säga redan nu är att planet inte sköts ned av en robot.

På fredagskvällen höll Kanadas utrikesminister François-Philippe Champagne en presskonferens om det störtade planet, och uppgav att Sverige tillsammans med Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan har bildat en internationell grupp som ska koordinera hjälpen till familjerna till offren från flygkraschen.

– Vår prioritet just nu är att hjälpa offrens familjer, sade Champagne och uppgav även att antalet döda kanadensare reviderats ner från 63 till 57.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj krävde på lördagen att Iran tar på sig hela skulden för det inträffade, skadestånd och bestraffning av de ansvariga.

”Från Iran förväntar vi oss försäkringar om att de är redo att genomföra en fullständig och öppen utredning, ställa de ansvariga inför rätta, återlämna kvarlevorna efter de döda och betala skadestånd samt en officiell ursäkt via diplomatiska kanaler" skrev Zelenskyj i ett uttalande på lördagsmorgonen.

PODD Sköt Iran ner det kraschade flygplanet?

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily går vi igenom de nya uppgifterna om planet som störtade utanför Teheran i Iran. Kan Iran ha skjutit ner planet - har man i så fall gjort det medvetet eller av misstag - och hur påverkar det egentligen konflikten mellan USA och Iran. Gäst i avsnittet är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE