Här blir det en vit jul i år

Blött och regnigt i söder – men uppe i norr väntar snö

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det blir en klassisk grönvit jul i år igen.

Regn i söder och snö i norr.

I dag är det dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dopparedan och visst längtar vi efter julefrid, helst i form av en julkortsliknande idyll?

Snön kan de flesta av oss glömma. Lågtrycken står på kö för att komma in över Sverige. Och det är bara de som befinner sig längst i norr som får njuta av snö.

– När vi går in i nästa vecka så börjar lite kallare luft röra sig ner över landet, framför allt över Norrland och norra Svealand, vilket gör att det i de områdena kommer att bli en vit jul och minusgrader under juldagarna i alla fall. Det handlar om norra Värmland upp mot Dalarna, större delen av Västmanland och hela Norrland, säger meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart.

– I östra Svealand och i Götaland kommer det att vara mellan noll och en plusgrad och kanske uppemot fem-sex-sju plusgrader som mest allra längst i söder med mycket moln och blött. Det är flera nederbördsområden som passerar här under julafton, juldagen och annandag jul.

Mild luft drar in

Men innan dess ska vi klara av helgen som kommer. Då kommer mild luft in över landet.

– Även om det har varit snötäcke till och från i Värmland, Dalarna och Gävleborg så kommer mild luft under helgen, och en del regn också, så snötäcket kommer att krympa. Kanske något mer nederbördsområde med snö berör de områdena när den här kallare luften drar in då i början av nästa vecka.

Lekande barn i snön. Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT
Lekande barn i snön. Arkivbild.

För den som är sugen på att spänna på sig skidorna är det bara en resa norröver som gäller.

– Längs Norrlandskusten och i de allra sydligaste delarna av Norrland, från Hudiksvall och söderut, så ligger det som minst ett par centimeter och som mest uppemot två-tre decimeter. Uppåt Norrlands inland är det mellan två-fyra decimeter snö, i fjällkedjan, från Dalafjällen och upp till norra Lappland, ligger mellan några decimeter och upp emot nästan en meter i norra Lapplandsfjällen.

”Stor risk att det regnar i jul”

Snögränsen skär just nu rätt igenom norra Värmland och halva Dalarna.

– Det är barmark i ostligaste Svealand, sydostligaste Norrland och hela Götaland. I nuläget ser det ut att bli ganska blött i södra delarna av Sverige. En del regn ska passera över Svealand och Götaland, så det är stor risk att det regnar i jul. Och temperaturen kommer att ligga på noll till sex plusgrader.

– I jul ser det ut som om snötäcket är djupare utbrett. Norra Värmland, Västmanland och troligtvis snötäcke i hela Dalarna. Det ser också ut som att det kan vara ett snötäcke söder om Hudiksvall mot Gävlebukten, hela Gävleborg, men det är ett område som är lite mer osäkert just nu. Under slutet av julhelgen kommer kallare luft ner över Norrland, då kan det bli neråt 10-15 minusgrader på sina håll i samband med klart väder.

Men förlora inte hoppet helt om du inte bor i norra Sverige. Mikael Sjöstrand slänger in en brasklapp:

– Osäkerheten i hur de här lågtrycken rör sig gör att det fortfarande kan hända en hel del, men bor man längst ner i söder ska man nog inte vara alltför hoppfull.

Publicerad:

LÄS VIDARE