Malmöreportage

Bennys tjeckiska dröm blev verklig efter 20 år

Av: 

Sofie Strandberg

Reklammannen Benny Mårtensson sa upp sig från jobbet – i dag är han delägare i den tjeckiska ölbaren Pivo på Västergatan.
Reklammannen Benny Mårtensson sa upp sig från jobbet – i dag är han delägare i den tjeckiska ölbaren Pivo på Västergatan.

NYHETER

Efter 20 år i reklambranschen sa Benny Mårtensson upp sig för att förverkliga sin dröm – att öppna en genuin tjeckisk ölbar i Malmö.

En dröm som både är mer tidskrävande och ger mindre betalt än reklamjobbet. Men för Benny fanns inget annat alternativ.

– Är man inte lycklig så spelar pengarna ingen roll.

När jag går in på ölbaren Pivo (som betyder öl på tjeckiska) på Västergatan känns det nästan som att förflyttas till en annan tid, i ett annat land, i en annan stad.

Dessutom känns det på något sätt som om Pivo alltid har legat här, trots att de bara haft öppet i några månader.

Mitt första möte med Benny Mårtensson, en av Pivos ägare, äger rum en tisdag för några veckor sedan. Klockan har precis slagit tio minuter över tre och jag är sugen på en öl. I Malmö svämmar det inte över av barer som har öppet vid den tiden, men Pivo har öppet. 

Benny Mårtensson hade en dröm om att en dag öppna ett eget ställe – i dag är han delägare i den tjeckiska ölbaren Pivo på Västergatan.

Efter att jag fått min öl och tittat mig omkring i den lilla baren börjar vi prata. Jag skojar och säger att han kanske borde spela lite tjeckisk musik som hörs ut på gatan så att folk förstår att det är öppet. Bennys svar kommer snabbare än jag hinner ställa ner ölen på träbordet. ”Nej, vi spelar faktiskt inte någon musik här, det gör man inte på de klassiska ölbarerna i Tjeckien, här ska samtalet mellan människor stå i fokus”. 

Bara av den meningen så förstår man att Benny har stenkoll. Han har inte bara öppnat det här stället för att det är kul, det är något större för honom. Och när han sedan börjar berätta sin historia – förstår jag att jag har haft helt rätt.

Åkte till Prag för att dricka billig öl

Intresset för Tjeckien och den tjeckiska ölen började för cirka 15 år sedan när Benny åkte till Prag för att dricka billig öl. Sedan dess har han besökt landet flera gånger per år. Vid den här tiden jobbade Benny med reklam men hade en tanke i bakhuvudet att en dag kanske öppna en restaurang eller en bar. 

– Jag har alltid haft en dröm om att öppna ett eget ställe, jag har haft tusen idéer och olika koncept, men det har aldrig varit rätt.

Men sedan hände något. För fem år sedan träffade Benny en ny vän genom en gemensam kompis. Martin Axén (fd medlem i The Ark) visade sig dela Bennys passion för den tjeckiska ölkulturen och tillsammans med två andra vänner skrev de boken ”25 ölbryggerier i Prag”. 

Efter ett flertal resor till Tjeckien tillsammans började snacket om att öppna en ölbar. Just vid den tidpunkten stannade tanken vid snack. Men två år senare, i slutet av 2017, blev det mer allvar i samtalet. 

– Då sa vi att ”gör vi inte det här nu, då måste vi släppa det och aldrig mer snacka om det”. Det kändes ju sorgligt, så vi kände bara att fan, nu gör vi det här!

Tvekade aldrig

Benny sa upp sig från sitt reklamjobb med insikten om att det skulle bli tufft. Både ekonomiskt och tidsmässigt. Men det fanns ändå ingen tvekan. 

– Jag känner verkligen inte att jag offrat något. Visst, jag ”dumhandlar” inte som jag kunde göra när jag jobbade med reklam och hade mer pengar på kontot. Då var det nästan som om jag botade min tristess genom att gå och shoppa, det händer ju inte nu. Jag har två barn och de har full förståelse och tycker bara det är kul att jag gör detta, så inte heller där känner jag att jag offrat något. Hade de varit små hade jag tänkt annorlunda men nu är de så stora och klarar sig själva. 

Benny och Martin började leta efter en lokal under 2018 och när stället bredvid vinbaren L’enoteca blev ledig i mars 2019 kände båda två att det var helt rätt. Fyra månader senare öppnades Pivo. 

På Pivo serveras endast en ölsort – Únětické Pivo

Uppdelningen av arbetsuppgifterna var det inget snack om. Benny står oftast bakom baren och Martin som även är inblandad i Grand och Far i Hatten sköter mycket av pappersarbetet och kontakt med myndigheter. 

– Vår vänskap har blivit så mycket djupare sedan vi startade det här projektet. Man kan ju tro att det kan bli problem om man ska göra något sådant här tillsammans med en vän, men det har gått väldigt smidigt. Vi har en enorm tillit till varandra och är ärliga och öppna. 

Trots den korta tid de haft på sig att inreda och förbereda för öppningen är allt planerat in i minsta detalj: 

De mörkbruna träpanelerna som ser ut som att den alltid varit där men är platsbyggda av en snickare, de benvita spetsgardinerna i fönsterna, kyrkbänkarna som är fyndade på Blocket och bardisken som är specialbeställd och typisk tjeckisk med sin diskho. Till och med på toaletten har man gått all in med rosa handfat och toalett. 

Gör det enkelt för gästerna

Även när det kommer till mat och dryck är allt noga genomtänkt. Pivo gör det enkelt för gästerna då de endast har en ölsort, ett rött vin, ett vitt och ett mousserande. Alla producerade i Tjeckien av mindre familjeföretag. På menyn hittar man tjeckiska specialiteter för en blygsam summa – en öl och en varmrätt går på ynka 200 kronor. 

Inget är lämnat åt slumpen när det kommer till det här stället. Inte ens sättet att beställa.

– På ölbarerna i Tjeckien beställer man vid bordet, men det är något som våra gäster inte riktigt köpt än. Folk vill gärna gå fram till baren och beställa, det är ju ett sånt inlärt beteende så jag förstår det. Men vi ser hellre att man beställer från sin plats, lokalen är ju dessutom så liten så man kan ju i princip bara ropa.

När det kommer till klientelet berättar Benny att det är extremt mixat. Både gamla och unga från stadens alla hörn kommer hit. Dock utmärker sig två grupper lite extra.

– Vi har väldigt många tjeckiska gäster vilket är superkul, jag hade ingen aning om det bodde så många tjecker i Malmö faktiskt. 

– Det har även kommit en hel del gamla Tempo-gäster som säger att Pivo påminner om Tempo på något vis. Inte på stilen då utan känslan som genomsyrar det här stället. 

Har öppet varje dag

Under de månader som Pivo haft öppet har det varit full rulle varje dag. För ja, Pivo har öppet alla dagar i veckan, till och med på måndagar som annars är en väldigt död restaurangdag i Malmö. Efter att ha pratat med Benny i över två timmar förstår jag att inte ens öppettiderna är något problem för honom, han brinner så otroligt mycket för det han gör. 

– En filosofi jag har är att man ska drömma så mycket man bara kan, och bejaka sina drömmar. De upphör ju inte så länge du lever och man har ju alltid en möjlighet att förverkliga dem. Känns det bra i magen så är det bara att köra. 

– Jag gör inte detta för att tjäna pengar, jag och Martin gör detta med hjärtat. Är man inte lycklig så spelar pengarna ingen roll. 

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

60% RABATT

1159 SEK

Sätt färg på läpparna med Lip tattoo läpptatuering

Välj mellan lipliner, volume lips eller high volume lips

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

595 SEK

Brazilian blowout eller lockigt permanenta håret

Faith Elegant Saloon ligger mitt i city på Fersensväg

50% RABATT

190 SEK

Hamburgare hos Tikal i Helsingborg

Dealen gäller på onsdagar och torsdagar från kl 17:00

31% RABATT

165 SEK

2 hamburgare hos Munchies Burgers vid Davidhallstorg

Vegetariska alternativ finns också att välja

50% RABATT

33 SEK

Smoothie hos Naked Juicebar på Triangeln eller Emporia

Väl mellan Very Berry eller Mango Mania

51% RABATT

99 SEK

1 timmes bowling för 2 - 4 personer inkl. skor hos Sportc...

Njut även av restaurangen Gastro P

50% RABATT

199 SEK

Biltvätt in- och utvändig hos HR Car Wash

Gör bilen skinande ren

Publisert:

LÄS VIDARE

Kondition är allt som krävs för att bli en gerillalöpare

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmöreportage

Gamla Väster

Öl

Malmö

Hotell & restaurang

Tjeckien