Nykter och glad – det nya normala för unga

Av: 

TT

Publicerad:
Allt färre ungdomar dricker. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Allt färre ungdomar dricker. Arkivbild.

NYHETER

Unga som nobbar alkoholen mår socialt lika bra som de som ingår i sammanhang där man dricker. En färsk undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar på att nykterhet har blivit det nya normala.

Jonas Raninen, utredare på CAN har gjort studien som nu visar att unga i årskurs 9 som inte dricker mår ungefär lika bra som de som använder alkohol. De svarar i CAN:s undersökning att de mår ungefär lika bra, och trivs i skolan i samma utsträckning.

– Tidigare har vi sett att unga som inte dricker har mått något sämre. De har inte haft tillgång till samma sociala arenor som de som dricker. Nu är det en stor trend att allt färre dricker, och de som inte gör det mår ungefär lika bra, säger han.

De som dricker och de som låter bli har ungefär lika mycket sociala kontakter och är lika socialt integrerade, som grupper betraktade. Unga som hört till drickargängen har helt enkelt haft mer sociala kontakter och mått bättre, men så är det inte längre, visar nu CAN:s undersökning. Att nobba alkohol verkar helt enkelt ha blivit det nya normala, och det behöver inte längre betyda att man blir isolerad och får det tråkigt.

Drickandet minskar

För tjugo år sedan uppgav 81 procent av de tillfrågade ungdomarna i årskurs 9 att de använt alkohol. Nu är det bara 42 procent av de unga som uppger att de använt alkohol.

Men varför det har blivit så vet ingen säkert.

– Att unga dricker mindre ser vi både i Norge, Finland, USA, Storbritannien och Australien. De har inte ersatt droganvändningen med annat normbrytande beteende. Men i den gruppen som dricker är det mer normbrytande beteende. Men varför det är så vet man inte, säger Raninen.

Det är en stor fråga inom forskarvärlden, berättar han.

Ungdomskulturen

– Ungdomskulturen har förändrats i hela världen. En förklaring som fungerar i Sverige fungerar inte i andra länder, eftersom förhållanden är så vitt skilda.

Frågan är om det går att påverka ungdomskulturen.

– Kanske inte de stora riktningarna, men hastigheten i utvecklingen kanske. Island har till exempel haft en kraftig minskning av drickandet bland unga, och de har gjort massor för att minska ungdomsdrickandet.

CAN kommer nu att följa de ungdomar som deltagit i undersökningen för att se hur deras drickande utvecklas med åldern, berättar Jonas Raninen.

Publicerad: