Man gripen efter fyllefärd med stridsvagn

Publicerad:

NYHETER

WARSZAWA. Polisen trodde att det var ett fylleskämt.

Men när patrullen ryckte ut så visade det sig att den kraftigt berusade mannen faktiskt kört runt i en sovjetisk stridsvagn mitt i staden.

– Jag fick ett infall och tog chansen att förverkliga min barndomsdröm, säger han.

Dramat utspelade sig natten mot den 14 juni i staden Pajęczno i centrala Polen. Mannen har förklarat att han transporterade sin sovjetiska stridsvagn av modellen T–55 på en släpvagn, när den drabbades av mekaniskt fel.

I sitt fyllerus bestämde han sig för att ta stridsvagnen på en åktur. Med sig fick han en minst lika berusad passagerare.

– Jag äger en stridsvagn som jag köpte begagnad från armén men jag hade aldrig kört med den. Här fick jag ett infall och tog chansen att förverkliga min barndomsdröm. Jag ville bara köra runt lite och testa tekniska möjligheter, förklarade den 49-årige föraren för de förvånade poliserna.

1 av 3 | Foto: Policja Pajeczno
Fyllefärden slutade på en gata mitt i staden Pajęczno i Polen.

”Fulla pansarmannen”

– Mannen var full och hade inte tillstånd att köra ett sådant fordon. Det här är ett allvarligt trafikbrott som kunde ha orsakat en riktig katastrof, säger polisen.

Mannen fick öknamnet ”den fulla pansarmannen” av polisen.

Fyllefärden tog slut mitt på en gata i stadens centrum. Där blev stridsvagnen stående till nästa dag eftersom det inte fanns någon där som enligt lagen fick köra den.

Till slut hittade polisen en reservofficer från ett pansarregemente som kunde köra fordonet till polisens parkeringsplats.

För full för att förhöra

T-55 är en sovjetisk stridsvagn som användes fram till 1980-talet av flera länder i östblocket. Den producerades i totalt 95 000 exemplar, vilket gör stridsvagnen till den mest tillverkade i historien.

Den väger hela 36 ton och har en tolvcylindersmotor med 520 hästkrafter. Maxhastigheten är 60 kilometer i timmen.

Polisen tillägger:

– Tänk om han kört den i full fart.

Chauffören sattes på tillnyktring men har i skrivande stund inte gått att förhöra.

Enligt polisen riskerar han upp till åtta års fängelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN