Kenya

Älskad elefant dog vid Kilimanjaros fot

Av: 

TT

Elefanten Big Tim är död. Han var en av Afrikas få kvarvarande långbetade elefanter, en så kallade tusker, och han blev 50 år. Bilden är från september 2016.
Elefanten Big Tim är död. Han var en av Afrikas få kvarvarande långbetade elefanter, en så kallade tusker, och han blev 50 år. Bilden är från september 2016.

NYHETER

Big Tim, en högt hållen och mycket känd elefant i Kenya är död, meddelar det östafrikanska landets viltvårdsmyndighet (KWS).

Tim var en av Afrikas få kvarvarande långbetade elefanter, en så kallade tusker, och han blev 50 år.

Det ståtliga djuret, som genom åren hade lyckats undkomma tjuvjägare, ser ut att ha dött av naturliga orsaker och hittades på tisdagsmorgonen i nationalparken Amboseli invid det snötäckta berget Kilimanjaro.

Han var en "farbroderlig, långsamgående värnare av fridfullheten i Amboseli. Han var mycket känd och älskad över hela Kenya", skriver i KWS: uttalande.

Tekniskt sett är en elefant en tusker när betarna är så långa att de når marken, något som nästan bara förekommer hos gamla hanar.

Viltvårdare bedömer att endast några dussin av de långbetade djuren finns kvar på den afrikanska kontinenten. Anledningen är att tjuvjägare riktar in sig på djuren med de största betarna.

För Big Tim har det varit nära. Vid ett tillfälle har veterinärer opererat honom efter att ett spjut gått igenom hans ena öra och träffat bogen.

Elefantkroppen transporteras nu till den kenyanska huvudstaden där den ska tas om hand av en konservator för att kunna visas på Nairobi National Museum.

Enligt den Internationella naturvårdsunionen IUCN har antalet afrikanska elefanter minskat med 110 000 till 415 000 det senaste decenniet.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Elefanter slipper tempelturister i Kambodja

ÄMNEN I ARTIKELN

Kenya

Elefanter