Juan Guaidó

Guaidó om kontorsräd: ”Feg diktatur!”

Av: 

TT

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó håller presskonferens i EU-parlamentet.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó håller presskonferens i EU-parlamentet.

NYHETER

Hjälp oss att ta hand om krisen, manar Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó på besök i Bryssel.

Starkt stöd utlovas från EU:s utrikeschef – åtminstone på pappret.

"Båda underströk det akuta behovet av att såväl parterna i Venezuela som det internationella samfundet ställer sig bakom en meningsfull politisk process", heter det i ett uttalande efter Guaidós samtal med EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Officiellt kallar EU fortfarande den 36-årige Guaidó enbart för talman, även om många EU-länder räknar honom som Venezuelas interrimspresident, i stället för den styrande Nicolas Maduro.

Samtidigt uttalar ändå Borrell "EU:s starka stöd" för parlamentet som "den enda demokratiskt valda instansen i Venezuela" och för Guaidó som dess talman.

"Borrel underströk att EU står kvar vid det venezuelanska folkets sida, både inom och utanför landet", hälsas det i uttalandet.

De senaste årens politiska kris i Venezuela har medfört EU-sanktioner i form av reseförbud och frysta tillgångar för ett 20-tal personer ur landets ledargarnityr, för deras "underminerande av demokratin och rättsstatsläget".

Ålagts reseförbud

Guaidó är ute och samlar stöd internationellt i en rad länder. I Storbritannien i tisdags träffade han bland andra premiärminister Boris Johnson och senare väntar även framträdande vid Världsekonomiskt forum i Davos.

Att han har ålagts reseförbud av Venezuela skrämmer honom inte inför hemresan.

– Visst finns det en risk, men den löper vi alla, på grund av våra insatser, förklarade han på en välbesökt presskonferens i EU-parlamentet på onsdagseftermiddagen.

– Jag är här för de venezuelaner som inte har någon röst. Vi är här för att hitta verktyg för att få slut på den här tragedin. Hjälp oss att ta hand om krisen, sade Guaidó – som dock inte ville ge några direkta uppmaningar om vad han tycker att EU kan bidra med.

Kontorsräd i Caracas

I EU-parlamentet tackade han ändå för de många resolutioner som ledamöterna gjort till stöd för honom och oppositionen.

– Vi hoppas på ett mirakel och demokratins återkomst, sade Guaidó – vars hemmakontor i Caracas samtidigt uppges ha blivit undersökt av Venezuelas säkerhetstjänst Sebin.

"Feg diktatur!", skrev Guaidó på Twitter , ackompanjerat av en film som uppges visa en räd mot kontoret, som ligger i höghuset Torre Zurich i Venezuelas huvudstad.

Informationsminister Jorge Rodriguéz svarade dock , även det på Twitter, att räden var riktad mot mygelmisstänkta affärsmän som också har kontor i Torre Zurich.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Juan Guaidó väntas till Madrid

ÄMNEN I ARTIKELN

Juan Guaidó

Venezuela

Caracas