Publicerad:
Uppdaterad:

Friande domar i utpressningshärva

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Flera män frias från anklagelserna om utpressning av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Pavel Koubek/TT
Flera män frias från anklagelserna om utpressning av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.

Nio män anklagades för att med hot om våld utpressat två män till att betala stora summor pengar. Samtliga frias nu av Västmanlands tingsrätt för utpressningsbrotten – bevisningen räcker inte till.

Enligt åklagarna inleddes utpressningen 2015. Med hjälp av hot om att skada eller döda männen eller deras anhöriga förmåddes de betala stora summor pengar till gärningsmännen och sälja narkotika för deras räkning, hävdade åklagarna.

Att ingen av de nio som stått åtalade för utpressningen fälls beror bland annat på att den information om händelserna som målsägarna lämnat varit problematisk – en av männen har exempelvis lämnat motstridiga och osanna uppgifter under förhören. Det finns enligt tingsrätten "mycket starka skäl" att ifrågasätta hans trovärdighet.

"Hans uppgifter har därför ett väldigt lågt, om ens något, bevisvärde", skriver domstolen.

En 22-åring fälls dock för grov misshandel då han knivhuggit en av männen. För det och andra brott får han fängelse i tre år och två månader.

22-åringen och en 35-årig man har enligt SVT Västmanland beskrivits som ledare för det nätverk i vilket många av de tilltalade ska ha ingått. 35-åringen får tio månaders fängelse för dopningsbrott och näringspenningtvättsbrott.

Flera andra åtalade döms också för andra brott, som exempelvis grovt vapenbrott och näringspenningtvättsbrott.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN