Flera familjeläkare bland sjukvårdens döda

Av: TT

Publicerad:
En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.
Foto: Claudio Furlan
En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.

Bland de över 12 000 människor som avlidit i Italien finns det över 60 personer som arbetade inom sjukvården.

Många av de döda var familjeläkare och hörde till en riskgrupp, visar en sammanställning som ett sjukvårdsförbund låtit göra.

Hittills har över 100 000 bekräftats vara smittats av viruset och över 5 000 av dessa är personal inom sjukvården.

Italiens sjukvårdsförbund FNOMCeO, som representerar läkare, tandläkare och annan vårdpersonal, har sammanställt en lista på de personer från sjukvården som mist livet till följd av viruset.

Många familjeläkare

Listan visar att under tisdagen var strax under hälften av de som avlidit var aktiva inom allmänmedicin, vilket i Italien oftast innebär att man arbetar som familjeläkare.

Dessa läkare tar inte emot patienter på vanliga sjukhus utan på egna kliniker, där lämplig skyddsutrustning inte alltid finns att tillgå.

"Familjeläkarna i Italien, det vill säga de som arbetar med allmänmedicin, har en egen mottagning där de tar emot de som behöver vård," förklarar Michela Molinari, pressekreterare på sjukvårdsförbund FNOMCeO.

Om läkarna infekterats på jobbet eller hemma går dock inte att säga i nuläget, enligt Michela Molinari.

"Vi kan inte säga något ännu, delvis för att vi själva saknar den kunskapen, om sättet som (läkarna) infekterats på," skriver hon i ett mejl till TT.

Hög medelålder

Siffrorna visar fortsatt att många av de avlidna från sjukvårdpersonalen var äldre än landets pensionsålder.

Nästan hälften av de avlidna i gruppen var över 70 år gamla. Av dessa var nästan 10 procent över 80 år. En av de avlidna läkarna var hela 94 år gammal.

I Italien är det inte ovanligt att familjeläkare fortsätter att arbeta även efter pensionsåldern.

Den yngsta personen från sjukvården som har dött var 48 år gammal.

Fler män än kvinnor

En annan gemensam nämnare bland de döda inom sjukvården är att en absolut majoritet var män – endast tre av de 63 döda hittills har varit kvinnor.

De flesta av dem som avlidit arbetade i landets norra delar, där de första italienska fallen av covid-19 först upptäcktes och där utbrottet fortfarande är mest omfattande.

Publicerad: