Fler svenskar flygs hem under veckan

Av:  TT

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att Peru har möjliggjort busstransporter för strandsatta svenskar i landet. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att Peru har möjliggjort busstransporter för strandsatta svenskar i landet. Arkivbild.

Under veckan kommer fler strandsatta svenskar att flygas hem från Peru.

Samtidigt förbereder utrikesdepartementet ytterligare insatser i andra särskilt utpekade länder.

Hittills har runt 35 flyg avgått mot Sverige med strandsatta svenska resenärer ombord, från länder som Spanien, Cypern, Serbien, Tunisien, Marocko och Förenade arabemiraten.

I måndags flögs exempelvis 159 svenskar hem från Belgrad i Serbien.

– Det handlade om en kommersiell resa, så svenskarna betalade själva sina biljetter, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst.

I första hand är det fortsatt så att svenskar som är ute och reser själva ansvarar för sin hemresa. Undantag gäller i länder där det är snudd på omöjligt att ordna en hemresa på egen hand.

– Prioriteringarna handlar just nu om Peru, Indien, Indonesien – och då framför allt Bali – och Egypten. Det är länder där våra ambassader bedömer att det är särskilt svårt att lämna på egen hand.

Fler svenskar flygs hem

I Peru har UD:s insatser försvårats av att svenska resenärer i landet har varit utspridda samtidigt som rörelsefriheten i landet är begränsad. Men på tisdagen kom beskedet att Peru möjliggör busstransporter till flygplatser för svenskar, det skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

En del svenskar har redan kunnat lämna Peru med UD:s hjälp, men under den kommande veckan kommer ytterligare flyg att avgå från landet.

– I nuläget kommer svenskar att vara med på ett flyg som går den 2 april, men vi jobbar för att det ska bli ytterligare flighter. Efter den flighten, om allt går som det ska, så kommer vi att ha kunnat hjälpa ett 80-tal svenskar hem från Peru, säger Linn Duvhammar.

Fler insatser på gång

Parallellt med detta genomför UD insatser i andra länder där det är särskilt svårt att ta sig hem, i nära samarbete med de andra nordiska länderna och EU samt flyg- och resebolag.

– Ett flertal insatser kommer att äga rum nu under veckan, som vi kommer att kunna ge mer detaljer om när de väl är genomförda, säger Linn Duvhammar.

Publisert:

LÄS VIDARE