Bränderna hålls inom begränsningslinjerna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Räddningstjänsten i röken i skånska Hästveda på tisdagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Räddningstjänsten i röken i skånska Hästveda på tisdagskvällen.

Räddningstjänsterna arbetar fortsatt med bränderna i södra Sverige. Arbetet på de flesta håll är under natten fokuserat på att hålla bränderna inom de begränsningslinjer som finns.

Räddningsarbetarna har lyckats begränsa den allvarliga skogsbranden mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun, men den var på tisdagskvällen ännu inte kontroll, uppgav stabschef Anders Olofsson för P4 Malmöhus.

Fyra helikoptrar vattenbombade branden men vid 21-tiden på tisdagskvällen avbröt de sin insats och fokus under natten har legat på att hålla de begränsningslinjer man satt upp och fortsätta att hålla branden inringad.

Bostadshus har eldhärjats och sammanlagt 47 boende från 23 hushåll evakuerades under tisdagen.

Skogsbranden utanför Landvetter i Härryda var vid 23-tiden på tisdagen under kontroll. Ett 15-tal brandmän arbetar under natten med att bevaka branden.

– Branden är under kontroll men vi kommer vara kvar i natt och jobba, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, till GP.

Branden ska inte påverka flygtrafiken på Landvetters flygplats.

Även branden utanför Hunnebostrand i Bohuslän är under kontroll, liksom den norr om Traryd i Småland. Där är personal på plats under hela natten. Samma läge gäller branden i Tjällmo, norr om Motala. De flesta som i mer än ett dygn har kämpat mot branden har kunnat lämna området.

Det manskap som arbetar vid den stora skogsbranden utanför Gislaved skulle under natten minskas från ett 30-tal till 20 personer, enligt Värnamo Nyheter.

– Vi håller på att bygga runt en begränsningslinje runtomkring. Jag vill inte säga att den är under kontroll förrän vi har omringat den och vattnat igenom marken ordentligt, sade räddningsledare Johan Nilsson till tidningen på tisdagskvällen.

– Vi räknar inte med att kunna lämna över ansvaret till markägaren förrän på torsdagen. Det går långsamt, är jobbigt och slitigt, säger Nilsson.

SMHI varnar för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark.

Publicerad:

LÄS VIDARE