Notre-Dame

Här ringer klockorna i domkyrkan – för att hylla Notre-Dame

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Branden i världsberömda Notre–dame har skakat Frankrike. Runt om i världen sörjer människor det historiska landmärket och i Västerås domkyrka kommer klockorna slå för att hedra det.

– Det kändes som en gammal vän hade blivit skadad. Världen har blivit fattigare, säger Mikael Mogren, biskop Västerås stift.

Det var tidigt på måndagskvällen som Paris brandförsvar fick det första larmet om branden i den världsberömda katedralen. Då stod katedralens vind redan i lågor och händelsen blev snabbt en världsnyhet som berörde människor världen över.

Ärkebiskopen i Paris gick ut och uppmanade det kristna samhället att hedra katedralen. Sedan dess har kyrkor valt att hylla Notre-Dame på sitt eget vis och i Västerås Domkyrka slog kyrkklockorna för att hedra katedralen, vilket VLT uppmärksammat.

– Det är för att visa samhörighet, att vi hänger ihop i kristenheten – men också mänskligheten, säger biskopen för Västerås stift, Mikael Mogren till Aftonbladet.

”Världen har blivit fattigare”

När Mogren hörde om branden hade han svårt att ta in det som hänt.

– Först trodde jag inte det var sant. Sedan blev jag ledsen. Det kändes som en gammal vän hade blivit skadad.

Under middagsbönen ringde klockorna i Domkyrkan i Västerås för Notre-Dame och människor samlades för att be tillsammans.

– Det känns som att världen blivit fattigare när en del av det kristna kulturarvet försvinner på det här viset. Dessa landmärken i kulturarvet förenar alla människor, säger han och fortsätter:

– Men den här gemenskapen är en styrka som vi kan ta hjälp av för att kunna gå vidare. I stunder som dessa när det verkligen gäller – kommer människor nära varandra.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Notre-Dame-katedralen i lågor

ÄMNEN I ARTIKELN

Notre-Dame

Västerås domkyrka

Paris

Västerås