Vem blir nästa Fridolin?

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund har tackat ja till att nomineras som nytt språkrör för Miljöpartiet. Arkivbild.

Per Bolund, Daniel Helldén eller Magnus Wåhlin – kommer någon av dem att bli MP:s nya språkrör?

I dag ger valberedningen sitt förslag till vem som ska efterträda Gustav Fridolin vid partiets kongress i maj.

Miljöpartiets Gustav Fridolin avgår som språkrör vid partiets kongress i maj. Beskedet om att han inte ställer upp för omval kom i oktober förra året och sedan dess har flera tänkbara namn på efterträdare florerat.

Under eftermiddagen presenterar Miljöpartiets riksvalberedning sitt förslag till nytt manligt språkrör för partiet.

Bolund favorit

En av favoriterna som återkommande nämnts i spekulationerna är finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund. I januari i år tackade han ja till att nomineras som nytt språkrör för partiet.

Andra som nämnts som tänkbara efterträdare till Fridolin är Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm och Jakop Dalunde, EU-parlamentariker.

Även Magnus Wåhlin, ordförande för MP i Växjö och Niclas Malmberg, distriktsordförande i Uppsala och tidigare riksdagsledamot har offentligt sagt sig vilja kandidera till att bli språkrör.

”Brett parti”

– Vi har en politik och ett partiprogram som jag ställer mig bakom till fullo, men i människors ögon är vi bara ett miljö- och klimatparti. Det håller inte, vi behöver vara ett brett parti med politik i alla olika politikområden, har Magnus Wåhlin tidigare sagt till TT.

Den tidigare riksdagsledamoten Carl Schlyter har också funnits med i spekulationerna om vem som ska efterträda Fridolin och visade sig till en början intresserad. Men när regeringsuppgörelsen med C och L gick i lås hoppade han i stället av partiet i protest och bildade ett nytt: partiet Vändpunkt.

I samband med att valberedningen presenterar sitt förslag till nytt språkrör presenteras även förslag till ny partisekreterare och partistyrelse. Valen genomförs på Miljöpartiets kongress 3–5 maj i Örebro.

Publicerad: