Soldat dog i övning – säkerhetsregler ur spel

Av:  TT

En soldat omkom i en olycka med ett stridsfordon 90 i mars förra året. Arkivbild.
En soldat omkom i en olycka med ett stridsfordon 90 i mars förra året. Arkivbild.

Säkerhetsreglerna tillämpades inte fullt ut och den taktiska situationen var inte anpassad till reglerna.

Det möjliggjorde olyckan som ledde till att en 41-årig hemvärnssoldat omkom under arméövningen Northern Wind i mars i fjol, konstaterar Statens Haverikommission.

Olyckan inträffade när ett stridsfordon 90 körde över ett tält i skogen utanför Överkalix, där den kvinnliga soldaten och ytterligare fem personer i en spaningsgrupp från ett hemvärnsförband befann sig. Ingen annan skadades fysiskt i olyckan.

"Utredningen visar att det fanns motstridiga krav mellan å ena sidan kraven på taktiskt uppträdande för spaningsgruppen och å andra sidan behoven av att genomföra förberedelser för att kunna uppfylla den säkerhetsregel som skulle förhindra att överkörning med stridsfordon sker", skriver haverikommission i sin rapport.

Säkerhetsreglerna föreskrev bland annat att markpersonal skulle befinna sig minst 50 meter från stridsfordon, vilket i praktiken sattes ur spel, då spaningsgruppens uppgift var att upprätta en observationsplats där den inte röjde sin närvaro.

– Det har funnits flera spaningsgrupper ute under den här övningen och regeln har även gällt för dem. Det som gällt den här gruppen och som är olyckligt i sammanhanget är att det rör sig om grupp som inte är van att jobba tillsammans stridsfordon ute i terrängen, säger Jonas Bäckstrand, ordförande i Statens Haverikommission, till NSD.

Jonny Lindfors, chef på I 19 i Boden, välkomnar rekommendationerna och säger att regementet arbetat för att förebygga att liknande olyckor sker igen.

– All personal, inklusive jägarbataljon som inte har en naturlig kontakt med stridsfordon, har fått utbildning och en egen upplevelse, säger han till NSD.

Publisert:

LÄS VIDARE