Uppsalastudenten Mona, 23, ska vara med i Biggest loser

”Mitt ex fick mig att hata min kropp”

Av: Joanna Górecka

Publicerad:

Mona Eriksson, 23, har alltid älskat att titta på programmet Biggest loser. Nu ska hon själv vara med när årets upplaga går av stapeln. Men det var en oerhört jobbig tid som föregick Uppsalastudentens deltagande. Hon berättar om ett destruktivt förhållande som fick henne att må väldigt dåligt.
– Mitt ex letade efter annan tjej, med en annan kropp, medan vi var ihop. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.

Uppsalabon Mona Eriksson, 23, ska vara med i årets upplaga av Biggest Loser.
Foto: SOPHIE ODELBERG
Uppsalabon Mona Eriksson, 23, ska vara med i årets upplaga av Biggest Loser.

Mona Eriksson är 23 år gammal och pluggar juridik i Uppsala. Hon har ett år kvar till juristexamen och berättar att hennes vardag präglas av plugg och träning.

– Fram till nyligen brukade jag jobba extra, men corona satte krokben för det, berättar hon.
Snart kommer hennes vardag även att inrymma att se sig själv utmanas hårt både fysiskt och psykiskt i TV-programmet Biggest loser, ett program där deltagarna tävlar i viktnedgång.

”Min dåvarande pojkvän fick mig att hata min kropp”

– Jag har älskat det här programmet i många, många år, säger Mona. Jag har alltid varit överviktig men egentligen inte mått dåligt över det innan jag var i ett förhållande som var destruktivt. Det hade precis tagit slut när jag bestämde mig för att söka, på allra sista ansökningsdagen. Och jag kom med.
På vilket sätt var förhållandet destruktivt?
– Jag har alltid gillat mina kurvor och varit fine med min kropp men min dåvarande pojkvän fick mig att verkligen hata min kropp. Jag var djupt nere på botten när det var över, jag gick på autopilot och mådde inte bra. Han hade tendenser till otrohet och försökte hitta en annan tjej, med en annan kropp. Jag fick liksom duga så länge. Jag mådde otroligt dåligt då. Jag har aldrig mått så dåligt i mitt liv.

Foto: Privat
Ett destruktivt förhållande fick Mona att vilja förändra sitt liv.

Stora påfrestningar

Idag mår hon mycket bättre, berättar hon. Men programmet var ingen dans på rosor. Mona berättar om en oerhörda fysiska och psykiska utmaningar under inspelningens gång.
– Det är svårt att föreställa sig känslorna som man känner när man är där på slottet. Hur mycket man måste pressa sig själv. Alla känslor blir jätteenorma. Man ställdes verkligen inför ett val om sig själv. Att lära sig att acceptera sig själv som man är har kanske varit det allra tuffaste.

Foto: Privat
Mona hoppas på att inspirera andra genom att vara med i programmet.

”Skönt att andra kommer titta”

Gladast är Mona över att ha hittat träningsglädjen på slottet. En ny passion som hon vårdar i sin nya vardag.
— Det var det absolut bästa med att delta. Att jag äntligen har hittat kärleken till träning och mår såhimla bra av det. Och så har jag fått lära känna så fantastiska människor. Deltagarna, tränarna – det har varit en underbar möjlighet att knyta kontakter.

Du har kollat på programmet varje år – var det som du trodde?

– Till stor det var det faktiskt som jag föreställde mig. Men en del saker kan man inte förutsäga. Känslorna man känner när man är där, utmaningarna man möter.

Hur känns det att andra kommer följa din resa?

– Det ska fakiskt bli skönt att andra kommer att titta på det här. Att jag delar med mig av mina erfarenheter kommer förhoppningsvis kunna inspirera andra att ta tag i sådant som de länge velat förändra i sitt liv. Jag hoppas att det kan bli en inspiration för andra.

Den aktuella säsongen av Biggest loser skulle ha premiär i april, men har på grund av rådande corona-läge skjutits upp till hösten.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE