Efterlyst svensk häktad för danskt sprängdåd

Av:  TT

Den 23-årige svensk som har varit internationellt efterlyst för inblandning i sprängdådet mot den danska skattemyndigheten i Köpenhamn har häktats.

Mannen greps på Köpenhamns flygplats Kastrup klockan 18.55 på tisdagskvällen, uppger polisen och åklagare. Under onsdagens häktningsförhandling framkom det att 23-åringen nekar till att ha fraktat, placerat ut och utlöst en bomb utanför myndigheten, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Han är enligt polisen den som körde en svenskregistrerad Citroën Berlingo som ställdes utanför skattemyndigheten lokal den 6 augusti.

Domarens beslut om häktning gäller till den 24 september.

23-åringen ville enligt advokat Sysette Vinding Kruse uttala sig för medierna men det förhindrades på begäran från åklagarsidan.

– Det kan vara en eller flera medgärningsmän på fri fot. I det här stadiet av förundersökningen och med den karaktär utredningen har anser jag att det vid nuvarande tidpunkt vore skadligt för vår förundersökning om detaljer kring vårt arbete kommer ut, säger åklagaren Andreas Christensen.

Sedan tidigare sitter en annan 22-årig svensk man häktad.

"Nu är båda i vårt förvar och vi ser fram emot att kunna komma vidare i vår utredning", säger vice polisinspektör Brian Belling.

Publisert: