Skadade kvinna med planka – dömd till psykiatrisk tvångsvård

Misstänkt hörde röster och attackerade anhöriga

Han misstänks för att oprovocerat ha attackerat en kvinna med en planka vid en busskur i Malmö.

Den 21-årige mannen dömdes nyligen till psykiatrisk tvångsvård då han konstaterats lida av en allvarlig psykisk störning.

Enligt handlingar har 21-åringen hört röster, attackerat anhöriga och anses vara farlig för sin omgivning.

Polisen har konstaterat att 21-åringen och kvinnan var obekanta för varandra. Det hindrade inte mannen från att oprovocerat gå till brutal attack – och misshandla kvinnan med en planka i Malmöstadsdelen Persborg under natten mot söndag.

– Han var helt obekant med henne. Hon satt och lyssnade på musik, eller hade i vart fall pluggar i öronen, och väntade på bussen. De hade ingen som helst kontakt över huvud taget, säger 21-åringens advokat Anders Elison.

Kvinnan fick livshotande skador och vårdas på sjukhus. Enligt polisen bedömdes hennes skador under tisdagseftermiddagen fortfarande vara livshotande och tillståndet bedömdes som kritiskt men stabilt.

”Ett random dåd”

Mannen häktades under måndagseftermiddagen, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Han ska dessutom genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning.

Handlingar från förvaltningsrätten i Malmö visar att 21-åringen även tidigare varit känd för att gå till attack mot personer i sin omgivning.

Något motiv till helgens attack har hittills inte framgått.

– Det finns egentligen ingen anledning, annat än att han ville göra henne illa. Det var inget bråk eller kontrovers, ingenting. Det var bara ett random dåd. Du eller jag kunde ha suttit där, säger advokat Anders Elison.

Den 5 juni förra året beslutade en chefsöverläkare om sluten psykiatriskt tvångsvård och i förvaltningsrättens dom framgår att 21-åringen haft kontakt med psykiatrin sedan 2016.

Hans problem har förvärrats i samband med ökat drogintag och han har ”haft röstupplevelser”. Eventuellt finns en diagnos inom autismspektrumet.

”Anledningen till intagningen var att han hade attackerat nära anhöriga. Vid intagningen uppträdde han desorienterat samt psykotiskt med bristande insikt. Efter tvångsmedicinering blev han lugnare och flyttades därför till en öppen avdelning. Där uppträdde han förvirrat och desorienterat samt avvek”, står att läsa i förvaltningsrättens dom.

Hittat tillhygge i närheten

I helgens attack i Malmö uppges 21-åringen ha använt sig av en planka, som han själv beskrivit som en pinne, enligt advokaten.

– Den har han tydligen hittat någonstans i närheten, enligt vad han berättat, säger Anders Elison.

Efter attacken försvann 21-åringen från platsen, men hittades snabbt.

– Vittnen hade gjort observationer och kunde peka ut den riktning personen hade tagit. Sedan sökte man i området och hittade honom, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Den 21-årige mannen ska ha erkänt att han utövat våld på kvinnan. Polisen ska även ha säkrat teknisk bevisning på hans person efter den blodiga attacken.

Malmö - Senaste nyheterna från Malmö stad
Publisert:

LÄS VIDARE