Greta kan vara trygg i superseglaren Nikkis händer

Nikki Henderson – som Greta Thunberg liftar med över Atlanten – seglade från USA till Europa på tolv dagar förra året.

26-åringen blev då tidernas yngsta kvinnliga kapten i den 74 000 kilometer långa jordenrunt-seglingen Clipper Round the World Race.

– Hoppas att jag kan inspirera andra ungdomar att uppfylla sina mål, säger hon.

Engelska tävlingsseglaren Nicola ”Nikki” Henderson och klimataktivisten Greta Thunberg, 16, har många likheter. De är unga, fokuserade och orädda ledargestalter.

Båda är nu på väg mot Europa i den knappt 15 meter långa katamaranen La Vagabonde, som ägs av det australiska Youtube-paret Riley Whitlum, 32, och Elayna Carausu, 26.

Normalt sett är Riley kapten, medan Elayna tar hand om parets snart ettårige son Lenny och gör deras filmer. En av de mest dramatiska filmerna lades ut förra året, när Riley trodde att han brutit ryggen under en segling över Atlanten mot Västindien. Senare visade det sig att en nerv kommit i kläm.

Den här gången har paret med sig Nikki Henderson, Greta Thunberg och hennes pappa Svante på färden. Rollerna är tillfälligt ombytta, med Nikki som skipper – kapten – och Riley som gast.

Hon är extremt erfaren, trots sin unga ålder. Som kapten i ett stort antal segeltävlingar har Nikki redan färdats över 135 000 kilometer runt hela planeten sedan 2006, enligt sajten Practical Boat Owner.

I augusti 2017 seglade hon och hennes besättning ut från brittiska Liverpool med den 21 meter långa båten Visit Seattle. Elva månader senare var de tillbaka, efter att ha seglat 74 000 kilometer via Sydamerika, Sydafrika, Australien, Kina och Panamakanalen. Hemfärden över Atlanten från New York till Londonderry i Nordirland tog tolv dagar.

Då var det strid på kniven mellan Nikki och australiska skippern Wendy Tuck vilken båt som skulle komma först tillbaka till Liverpool, före tio manliga skippers.

”Vi visar att manliga och kvinnliga seglare är jämlika”

– Det här är girl power. Vi visar att manliga och kvinnliga seglare är jämlika, sade hon då till tidningen Belfast Telegraph.

För första gången i tävlingen där vanliga människor tränas till att bli oceanseglare, var kaptenerna på de två snabbaste båtarna kvinnor. Wendy var först och Nikki kom på andra plats.

– Jag känner mig som en annan person än den jag var när vi seglade iväg förra året, sade Nikki då till tidningen The Telegraph.

Hon läser ofta ledarskapslitteratur och håller kurser i kvinnligt ledarskap. Hennes råd till jordenrunt-seglare lyder:

– Förvänta dig att nå dina fysiska och mentala gränser under tävlingen. Belöningen kommer när du passerar dina fysiska och psykiska gränser.

Grundaren av Clipper Round the World Race, sir Robin Knox-Johnston, hyllar Henderson:

– Rollen som Clipper Race-skipper är en av de tuffaste men samtidigt mest tillfredsställande som finns inom seglingen. Du måste både vara extremt kunnig och en lysande instruktör och ledare.

Det är talanger som Nikki Henderson har nytta av under den tuffa färden över Atlanten som just nu pågår. Målet för Greta Thunberg är klimatkonferensen COP25 i Madrid, som inleds den 2 december.

Publisert:

LÄS VIDARE