Sjöstedt: Arbetskraftsinvandring göder ekobrott

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill skärpa lagen kring arbetskraftsinvandringen. Arkivbild.

Vänsterpartiet kräver återigen skärpt lagstiftning kring arbetskraftsinvandringen.

– Det här är ett ultraliberalt system som innebär omfattande missbruk och omfattande ekonomisk brottslighet. Det här måste vi sätta stopp för och ändra lagstiftningen, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Partiet har drivit frågan länge, men lyfter den igen på Vänsterdagarna som hålls i helgen i Göteborg. Det nya i partiets hållning är att man är beredd att acceptera möjligheterna till spårbyte, som innebär att den som fått avslag på en asylansökan kan försöka arbetskraftsinvandra.

– Vi kan acceptera det om man ändrar lagstiftningen, säger Jonas Sjöstedt på en pressträff.

Och kraven på ändrad lagstiftning är de partiet lyft tidigare: att arbetsmarknadsprövningen ska återinföras, arbetstillstånd bara till bristyrken, juridiskt bindande avtal om lön och villkor, krav på heltidsanställningar samt straffbelägga arbetsgivare som utnyttjar invandrare.

Kräver samtal

Vänsterpartiet uppmanar regeringen att kalla till samtal för att ändra lagstiftningen, som den borgerliga regeringen förhandlade fram med Miljöpartiet 2008.

I sitt tal på Vänsterdagarna tog Jonas Sjöstedt upp frågan.

– Så ser borgarnas privatiserade migrationspolitik ut, där oseriösa arbetsgivare har makten. Effekten är lönedumping, ekonomisk brottslighet, arbetsplatsolyckor och rädda, tysta människor som utnyttjas hänsynslöst. Ibland med slavlika villkor för några tior i timmen, i Sverige. Det säger någonting om vad som är viktigt för högern, människor på flykt ska stoppas medan det ska vara fritt fram att ta hit folk som utnyttjas på jobbet.

"Sluta vara så flat"

– Det måste bli ett slut på lönedumpning i branscher där det finns arbetslösa i Sverige. Vi behöver arbetsmarknadsprövning, rätt till heltidsjobb med löner som man faktiskt kan leva på och bindande löneavtal som följs för den som kommer hit och jobbar.

Han vände sig direkt till statsministern:

– Stefan Löfven, jag såg att du skrev på din Facebooksida i går om att det inte håller. Sluta då vara så flat. Sammankalla partierna till samtal, ändra lagstiftningen. Vi har förslagen, sade Jonas Sjöstedt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM