Våldsamma upplopp i Frankrike

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera personer har skadats och minst en skottskadats i upplopp i staden Dijon i östra Frankrike.

Oroligheterna har pågått i flera dagar.

Franska myndigheter har nu skickat polisförstärkningar till staden.

Enligt lokala medier ska våldsamheterna ha börjat efter det att en 16-årig pojke med tjetjensk bakgrund misshandlats svårt, vilket fått fransk-tjetjenska grupperingar att via sociala media uppmana till ”hämndattacker”.

Uppmaningen ska ha fått flera hundra tjetjener från hela Frankrike att samlas i Dijon, främst i stadsdelen Les Grésilles. En del maskerade och beväpnade med järnrör och skjutvapen.

I Grésilles bor många invånare med nordafrikanskt ursprung och det finns uppgifter att det handlar om en uppgörelse mellan de båda grupperna.

Bil i brand i Dijon i måndags.
Foto: AP / TT
Bil i brand i Dijon i måndags.

Våldsamma scener på gatorna

Vittnen beskriver krigsliknande scener med kravallpolis som patrullerar gatorna och helikoptrar i luften. Bilar och soptunnor har satts i brand, övervakningskameror vandaliserats och minst tio personer misshandlats. I lördags sköts en restaurangägare och det finns uppgifter om att journalister blivit attackerade med stenar.
– Det är inte krig, men det är allvarliga händelser som är lite nya för Dijon, säger åklagare Eric Mathais till den franska nyhetskanalen France Bleu.

37 kravallpoliser och 110 soldater och poliser från andra områden har nu skickats till Dijon för att förstärka den lokala polisen, som fått kritik för att inte göra tillräckligt för att stoppa våldet.

Flera personer gripna

På tisdagen anlände även Frankrikes biträdande inrikesminister Laurent Nuñes till staden och lovade krafttag.
– Vårt svar kommer att vara extremt tydligt. Fler kommer att gripas och åtalas och de riskerar hårda straff. Jag vill skicka ett väldigt tydligt budskap till huliganerna som vi har sett skylta med vapen, till de individer som har kommit hit för att begå våldsamheter i Dijon, sa han i ett uttalande.

Inrikesdepartementet har meddelat att man övervägar att utvisa utlänningar som medverkar i våldsamheterna.

Foto: AP / TT
Gäng beväpnade med järnrör och skjutvapen rör sig på gatorna i den franska staden Dijon.
Publicerad:

LÄS VIDARE