WHO

WHO om ny coronamedicin: ”Goda nyheter”

Av: 

TT

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

NYHETER

Världshälsoorganisationen (WHO) hyllar en brittisk studie av det billiga och befintliga läkemedlet dexametason. Det har visat lovande resultat i behandlingen av coronapatienter.

– Detta är den första behandlingsmetod som visats minska dödligheten bland patienter med covid-19 som är i behov av syrgas eller respirator, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Läkemedelsstudien, vars preliminära resultat offentliggjordes i tisdags, är genomförd vid Universitetet i Oxford. Den visar att dexametason minskar dödligheten med 35 procent bland de patienter som endast kunde andas med hjälp av respirator, och med en femtedel bland dem som behandlades med syrgas.

Läkemedlet bidrar därmed på egen hand till att en av åtta av patienterna med respirator, som annars hade dött, nu överlever. Motsvarande effekt för patienter som får syrgas är att en av 25 som annars hade dött nu överlever, enligt forskarna.

– Det är goda nyheter och jag gratulerar den brittiska regeringen, Oxfords universitet och de många sjukhus och patienter i Storbritannien som har bidragit till detta livräddande vetenskapliga genombrott.

Dexametason kommer omedelbart att börja användas för att behandla covid-19-patienter i Storbritannien, meddelade landets hälsominister Matt Hancock i tisdags.

Läkemedelsverket ger också grönt ljus till svenska läkare att använda kortisonet i individuella fall.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Storbritannien ger ny medicin mot covid-19

ÄMNEN I ARTIKELN

WHO

Coronaviruset

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Storbritannien

Forskning & vetenskap

Läkemedelsverket