Högsäsong för kalvar på vägarna

Av: TT

Publicerad:
Nu är det högsäsong för vilt på vägarna, varnar SOS International. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Nu är det högsäsong för vilt på vägarna, varnar SOS International. Arkivbild.

Det våras för älgkalvarna. Men det ökar också risken för krock med vilt på de svenska vägarna.

– Var beredd på att det kan hända hela tiden, säger Markku Reinikainen, nätverkschef vid SOS International.

Så här års är får älgarna sina kalvar. Det gör också att fjolårets kalvar förskjuts av mamman och får klara sig själva. Risken för viltolyckor på vägarna är därför extra stora under maj och juni månad.

– Det är högsäsong nu. Därför är det viktigt att man koncentrerar sig på vägen, säger Markku Reinikainen, nätverkschef vid SOS International.

Det är inte bara älgarna som rör sig på vägarna utan även rådjur och vildsvin kan vara på vift, speciellt vid skymning och gryning.

– Det är vanligt nuförtiden att den som kör är distraherad från annat. Lägg ifrån dig mobilen och var uppmärksam hela tiden på dygnet. Förutsätt inte "att inget ska hända", säger Markku Reinikainen.

Om olyckan trots allt är framme menar han att det är viktigt att anmäla händelsen till polisen, vilket man måste göra enligt lagen. Uppge vilken plats olyckan har ägt rum och vilket djur det rör sig om.

– Görs inte det är risken att djuret kommer att lida i onödan, eller att en annan förare kör på djuret i ett senare skede, säger Markku Reinikainen.

Trots att det är högsäsong nu för vilt på vägen menar SOS Internationals nätverkschef att man inte ska slappna av när juni är över.

– Viltolyckor sker hela året, säger han.

Hittills har 20 725 viltolyckor rapporterats i år, enligt Nationella viltolycksrådet. Där var 1 304 olyckor med älg, drygt 2 000 med vildsvin och 16 000 med rådjur.

Publicerad: