Mejla

Frida Boisen

Välj lycka! Så slipper du jobbångesten

Hejdå lata vilken-dag-är-det-idag-dagar med bad, familj, sol och underbara middagar med vänner. Välkommen jobbstress, chefer, höstkyla och snabbmakaroner.

Och så tanken: Är det verkligen så här det ska vara, livet?

Släpp jobbångesten! Dags att välja att vara lycklig istället. Det går! Här börjar vägen till en lyckligare höst.

Där står du och ser med fasa semestertimmarna rinna ut som de sista dyrbara sandkornen i timglaset. Snart är det slut. Mys, sovmornar, lugn, oceaner av ledig tid.

Snart börjar ekorrhjulet av jobb, möten, chefer, kollegor, stress, press. Och nu när du fått en paus och tid för reflektion, kommer kanske tankar som: Är det ens det här jobbet jag vill ha?

De flesta av oss lägger nästan en tredjedel av sina liv på arbetet, så längtar du till något annat, gör något åt det. Dröm gärna stort – men glöm inte att ta action för att nå dit. Det är du skyldig dig själv. Att faktiskt hylla ditt jobbliv.

För på riktigt: Finns det något mer provocerande än bortskämda svenskar just i augusti? 

 


Jag minns såväl när jag själv var ung vikarie på en av våra större redaktioner i landet, och de gäspande, brunbrända fastanställda reportrarna och redaktörerna trillade in i mitten av augusti, och hur de inte gjorde annat än att fisa och gnälla vid kaffeautomaterna. Gnälla över hur jobbigt det var att vara tillbaka. Gnälla över hur mycket härligare det vore att bara lata sig för jämnan. Gnälla över hur många dagar det var kvar till novemberlov och jul. Jodå, de hade räknat på timmen hur lång tid det var till den 23:e december, kl 17 och nästa lov.

– Jamen SÄG UPP ER DÅ om ni tycker det är så hemskt att ha ett fast jobb, ville jag vråla, och lovade tyst att jag själv aldrig skulle bli en del av gnällbältet om jag väl fick ett jobb någon gång.

För egentligen handlar det om några väldigt enkla val du kan göra för att vara lycklig på jobbet:

Välj att vara tacksam för det du har.

Välj att vara positiv och snäll mot dig själv och andra.

Det absolut värsta du kan göra: Välj att se svart istället för vitt. Välj att störa dig på en chef istället för att njuta av att du har fantastiska kollegor. Välj att jämföra dig med någon annan, istället för att klappa dig på axeln över de framsteg just du gör.

 


Gör som Petter Stordalen.
Gör som Petter Stordalen.

Hotellmagnaten Petter Stordalen har länge kört på med sina återkommande Instagraminlägg på måndagar: Endelig mandag! Där han alltid jublar över att det äntligen är måndag och att han får njuta av att gå till jobbet igen! 

Säkert är det många som gnisslar tänder över hans entusiasm. Jag älskar den! Äntligen någon som vågar jubla över att ha kul på jobbet! För precis så enkelt är det: Att välja att uppskatta det man har.

Jag lovar: Du kommer garanterat att bli lyckligare på jobbet och dessutom prestera bättre och utvecklas mer, om du aktivt väljer att tänka gott om ditt jobb, vara tacksam över de människor du får jobba med, och bli än bättre på att uppskatta det du och andra gör bra.

 


Den här sommaren tipsade en av mina bästa vänner, Christina Kennedy, om sjukvårdsbiträdet Niklas Hellgren på twitter som skriver såhär fint om sitt jobb: 

”Det kan låta högtravande, men att hjälpa någon med det mest intima är faktiskt en ära och en kärleksgärning och så långt bort från det föraktfulla ”Torkar du bajs?” man kan komma.”

Han fortsätter:

”Det kräver en ömsesidig tillit och ett slags ”musikalitet” som min lärare i Vård och omsorg uttryckte det – att läsa av, anpassa sig, aldrig köra med standardlösningar och alltid sätta den man vårdar i fokus, inte sig själv”.

Så berättar han om en av sina ”stammisar”, en rar, äldre man, som aldrig vill byta inkontinensskydd, och som bara blir arg om man tjatar. Men hur Niklas ändå lyckas få det gjort, utan problem. 

”Inte för att jag är ett geni. Utan för att han och jag lärt känna varandra så väl. Han blir alltid glad när jag kommer dit, och jag blir alltid glad av att se honom. Så han litar på mig. Jag frågar inte, jag lotsar honom bara in i badrummet och så gör vi det. Klart!”

Niklas ord går rätt in i hjärtat. Hans tacksamhet, omtanke och positiva inställning till sitt jobb, till sig själv och andra, inspirerar!

Så ta med dig Niklas ord in i din jobbhöst. 

 


För du, jag och vi alla har chansen, precis som han, att göra skillnad med din person, dina ord och handlingar för en medmänniska du möter i ditt jobb.

Det spelar ingen roll om du är direktör, sjukvårdsbiträde, lärare, egenföretagare eller busschaufför. Du har chansen varje dag, att välja att vara tacksam för allt det de flesta av oss har: 

Varandra! Fred, frihet, tak över huvudet, mat, hyfsad hälsa.

Välj tacksamhet. Välj stolthet. Välj lycka.

De där sandkornen i timglaset är trots allt inte oändliga.

Publisert:

LÄS VIDARE