Ygemans diss av norska statsministern: ”Se dig själv i spegeln”

Norges statsminister Erna Solberg pekade på Sverige när hon uttalade sig om högerextremismen i Norge.

Då gick energiminister Anders Ygeman till attack på Twitter – och uppmanade henne att se sig själv i spegeln.

– Vi kommer inte undan det faktum att två av de attentat vi har sett har gjorts av norrmän, säger han till Aftonbladet.

Efter terrordådet mot moskén i norska Bærum uttalade sig Erna Solberg på en presskonferens på måndagen.

Hon sade att Norge behöver göra fler insatser mot extremism – men pekade sedan på Sverige.

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, så hörs det väldigt mycket svenska. Deras nynazister försöker organisera sig i grannländerna, säger hon.

Solberg: De är störst i Sverige

Hon konstaterar att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har sitt säte i just Sverige och att det därför behövs ett nordisk samarbete för att motverka dem.

– Sverige har de största och mest organiserade grupperna i Norden. Vi har sett att när de demonstrerar så är det några lokala och så kommer det folk från Sverige. Det är ett försök att organisera sig i grannländerna. Då är det viktigt att vi skapar en motståndskraft mot det i Norge.

Ygeman: Attentatsmännen var norrmän

Uttalandet gick inte hem hos Anders Ygeman, nuvarande energiminister och tidigare inrikesminister. Han attackerar i stället Solberg för hennes regeringssamarbete med populistiska Fremskrittspartiet.

”Gärna norskt-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skriver han.

Vad är det du reagerar på i hennes uttalande?

– Framför allt att hon verkar vilja skylla högerextremismen på Sverige. När hon själv har bildat regering med Fremskrittspartiet som är ett högerpopulistiskt parti, säger Anders Ygeman till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Vi kommer inte undan det faktum att två av de attentat vi har sett har gjorts av norrmän. Och Anders Behring Breivik var medlem i just Fremskrittspartiet under flera år.

”Behöver vaccinera människor från det här”

Ygeman pekar också på Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug som tvingades avgå som integrationsminister förra året. Hon hade anklagat socialdemokratiska Arbeiderpartiet för att bry sig mer om terrorister än norrmäns säkerhet. Men trots den massiva kritiken då lät Solberg henne komma tillbaka som minister i år.

Men Solberg har väl ändå en poäng med att just Nordiska motståndsrörelsen har sitt säte i Sverige. Vad gjorde du själv som inrikesminister för att stoppa dem?

– Vi har föreningsfrihet skriven i vård grundlag och det gäller även föreningar med åsikter man inte gillar. Men under min tid som inrikesminister hade vi flera domar mot medlemmar eller tidigare medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen.

Han fortsätter:

– Vi behöver vaccinera människor från de här förvirrande idéerna. Och polis och rättsväsende måste kunna agera. Jag tror inte att vi kommer tillåta sådant i framtiden.

Menar du att vi ska göra som i Finland där Nordiska motståndsrörelsen är förbjuden?

– Jag tror att vi kommer gå den vägen.

Publisert:

LÄS VIDARE