Elin, 96: "Det är så skönt med vind i håret"

Av:  Ida Lokland/TT

Att åldras behöver inte innebära att man måste avstå från en uppfriskande cykeltur.

96-åriga Elin Carlsson är en av många äldre som regelbundet tar sig en sväng – och dessutom slipper trampa själv.

– Man känner knappt igen Malmö när man kommer ut, för det byggs så mycket nytt, säger Elin Carlsson till TT före dagens cykeltur.

Hon har hunnit bli 96 år och har i över tre år fått följa med ut på cykelresor som arrangerats av organisationen Cykla utan ålder – ett ideellt initiativ som riktas till de som bor på landets äldreboenden.

Ett stort behov

För när man blir äldre så blir det kanske inte lika lätt att åka ut och känna friheten det ger att cykla. I Cykla utan ålder får volontärer ta med äldre ut på tur i trehjuliga lådcyklar. Verksamheten finns i dag i över 40 länder och i totalt 17 svenska kommuner.

Kate Ohlsson, ordförande i Cykla utan ålder i Sverige, anser att behovet är stort då de äldre ofta saknar sin cykel.

– Vi märker hur mycket det ger dem att få komma ut och se hur samhället ser ut och få berätta om gamla minnen som ploppar upp. Man kanske cyklar till där de tidigare har jobbat eller bott. Vi alla har ett behov av att komma ut, ta en glass eller en öl, säger hon.

Glädjer de äldre

Utanför Danska Vägens äldreboende i Malmö gör Elin Carlsson och cykelvolontären Bodil Sonesson, 68, sig redo att åka ut i sommarvädret.

Det blir Elins första tur tillsammans med Bodil.

– Jag ville bli cykelvolontär dels för att jag tycker cykeln är ett fantastiskt transportmedel. Jag har alltid tyckt om att prata och ta del av den erfarenheten och levnadsvisdomen som äldre har, säger Bodil och fortsätter:

– Men jag vill även visa att det inte bara är unga barnfamiljer som kan ha glädje av en lådcykel utan den kan användas till så mycket mer.

Under sin tid som cykelvolontär har Bodil märkt hur mycket resorna betyder för de äldre.

– Några är dementa, som inte riktigt kommer ihåg var de har varit när de kommer tillbaka. Men de kommer ihåg känslan och glädjen och uttrycker hur skönt eller friskt det varit.

Flera cykelminnen

– Det är jättetrevligt att få komma bort från det vardagliga och se något annorlunda, tycker Elin Carlsson som har flera goda minnen från cykelresorna.

Vid ett tillfälle åkte hon med till Limhamn i Malmö och lyssnade på en konsert. En annan gång tog de sig över till Dragör i Danmark.

I dag är bara en kort cykelrunda inplanerad – Elin Carlsson vill nämligen hinna tillbaka till fredagslunchen. Hon får hjälp med att kliva in i lådcykeln och fästa säkerhetsbältet. Bodil sätter sig bakom ratten och trampar ut på cykelbanan.

– Man blir förvånad över att det finns så mycket grönområden i Malmö. Titta, stockrosor, säger Elin och pekar.

Planerar nästa färd

I cykelsätet fläktar det på ett sätt som gör sommarhettan svalare.

– Det är så skönt med vind i håret, uttrycker Elin.

Efter ett tags cyklande svänger Bodil av in mot äldreboendets trädgård.

– Jag hoppas vi får chansen att cykla tillsammans igen, Elin. Nästa gång tycker jag vi cyklar till Beijers park och dricker kaffe, säger Bodil när hon kliver av cykeln.

– Ja, det tycker jag vore trevligt, svarar Elin.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN