FN: Grönlands is kan nå rekordlåga nivåer

Av:  Jenny Rydberg/TT

FN varnar för att isen på Grönland kan smälta till rekordlåga nivåer. Arkivbild.
FN varnar för att isen på Grönland kan smälta till rekordlåga nivåer. Arkivbild.

Extremvärmen i Europa ser ut att vara på väg mot Grönland.

Nu varnar FN för att Grönlands istäcke kan smälta till rekordlåga nivåer.

En värmebölja har tagit sitt grepp om Europa och under de senaste dagarna har värmerekord uppmätts i flera länder, bland annat i Frankrike och Tyskland.

Nu ser värmen ut att vara på väg mot Grönland, och höga temperaturer leder till att dess istäcke smälter snabbare. Nu varnar FN för att Grönlands is kan smälta till de rekordlåga nivåer som uppmättes 2012, rapporterar Reuters.

Den extrema värmen i Europa ser ut att röra sig mot Grönland. Människor svalkar sig i Rom 25 juli.
Den extrema värmen i Europa ser ut att röra sig mot Grönland. Människor svalkar sig i Rom 25 juli.

Havsnivån ökar

2012 orsakades den snabba smältningen av ett kraftigt högtryck som lade sig över Grönlandsisen som ett lock. Redan i juli hade 97 procent av glaciärisens översta lager smält och en så stor avsmältning hade aldrig registrerats tidigare.

Istäcket på Grönland har en viktig roll för havsnivåerna, om isen smälter helt beräknas havsnivån i världen stiga med omkring sju meter.

– Ju varmare det är på Grönland, desto mer is är det som smälter. Mer vatten hamnar i havet och då ökar havsytans nivå, vilket är en av de mer allvarliga konsekvenserna av klimatförändringar, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

"Känd risk"

Situationen förvärras av att istäcket på Grönland redan har smält i ovanligt hög takt under de senaste veckorna.

– Isen på Grönland började smälta väldigt tidigt i år. Eftersom det började så tidigt och har varit så varmt, så har det varit risk för ett extremt år. Men det är en känd risk och vi har inte förväntat oss annat än mer avsmältning, säger Gunilla Svensson.

Publisert:

LÄS VIDARE