Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Dubbla budskap från Boris Johnson till EU

Uppdaterad 2019-10-20 | Publicerad 2019-10-19

Boris Johnson bad till sist EU om mer tid för brexit.

Med en timme kvar till deadline skickade han brevet – men skrev inte under det.

Minuter senare skickade han ännu ett brev med motstridigt budskap.

Under lördagen röstade parlamentet mot Boris Johnson och hans regering angående brexit – igen.

Den här gången röstade de igenom Letwin-tillägget som innebar att omröstningen om Johnsons senaste förslag till brexit-avtal skjuts upp. Dessutom innebar det att premiärministern tvingades be EU om mer tid att förbereda EU-utträdet – före midnatt.

Till parlamentet sa Boris Johnson först att han inte skulle skicka något brev till Bryssel för att begära förlängning. Samtidigt sa han till EU:s rådsordförande Donald Tusk att brevet visst skulle komma.

En timme före midnatt bekräftade så Donald Tusk på Twitter att Boris Johnson hade skickat brevet. Där ber han EU om att få vänta med utträde ur EU till 31 januari 2020.

Men premiärministern hade inte signerat brevet och texten var bara kopierad rakt av från lagförslaget som parlamentet röstat igenom mot hans vilja.

Minuter senare skickade Boris Johnson en brasklapp i form av ett nytt brev, den här gången med hans namnteckning. I den nya brevet förklarar han att senareläggningen är ett misstag som han egentligen inte vill se:

”Jag har varit tydlig ända sedan jag tillträdde som premiärminister och jag har varit tydlig i parlamentet i dag, om att min åsikt och regeringens hållning är att en ytterligare förlängning skulle skada såväl Storbritanniens som EU:s intressen och vårt förhållande”.

Boris Johnsons dubbla budskap fick omedelbart kritik från politiska motståndare.

– Hans barnsliga vägran att ens skriva under brevet bekräftar vad vi hela tiden misstänkt, att Johnson med sin arroganta känsla av berättigande anser sig stå över lagen, säger Labour-ledamoten John McDonnell.

Letwin-tilläget som det röstades om tidigare under dagen ska se till att de finns lagstiftning klar som stoppar en krasch ut ur EU innan ett avtalsförslag går till omröstning.

Efter nederlaget i parlamentet sa Boris Johnson att han inte tänkte be EU om mer tid och att han ansåg att det inte finns någon lagstiftning som tvingar honom till det.

Under lördagskvällen fick parlamentsledamöterna på hemmaplan också ett brev från Boris Johnson där han skriver att det inte är säkert att EU ens går med på en förlängning. Vidare skriver han att mer tid inte innebär någon lösning i sig samt att han ska göra allt i sin makt för att Storbritannien lämnar EU 31 oktober.

ANNONS