Över 50 000 evakueras – nya skogsbränder rasar i Kalifornien

avNivette Dawod

Över 50 000 människor har evakuerats på grund av nya skogsbränder i Kalifornien.

Flera motorvägar har stängts av och läget tycks fortsätta vara akut i helgen.

– Vi kunde inte tro våra ögon, det var bara röda lågor, säger Dwight Monson, 68, som flytt bränderna tillsammans med sin familj, till Los Angeles Times.

De första skogsbränderna bröt ut tidigare i veckan, i Sonomaområdet i norra Kalifornien.

Nu har de spridit sig över stora delar av delstaten, som redan tidigare varit placerad under röd varningsflagg på grund av häftiga vindar, höga temperaturer och låg luftfuktighet, förhållanden som gör att skogsbränder lätt sprider sig.

Inga dödsfall har rapporterats. Men över 50 000 människor har evakuerats från sina hem, uppger flera medier.

En av dem är Dwight Monson, 68, som tillsammans med sin familj lämnade ranchen de bor på i höjd med Palo Alto.

1 av 8 | Foto: NOAH BERGER/ AP/ TT

”Kunde inte tro våra ögon”

Familjen tog sig först till en angränsande vingård flera hundra hektar från bränderna, men när de tittade upp mot berget Black Mountain i närheten såg de lågorna, som drivits dit av hård vind.

De fick packa ihop och fly igen.

– Vi tittade upp mot berget och kunde inte tro våra ögon. Det var bara röda lågor, säger Monson till Los Angeles Times.

De tog sig till en väns hus i Geyserville, men märkte att elden ”följde efter oss”, som Dwight Monson beskriver det för tidningen.

Det skulle snart visa sig att hela Geyserville beordrats evakuering.

Till slut hittade de räddning i Healdsburg, 13 kilometer söderut. Då hade familjen, som består av Dwight, hans hustru, en son och ett antal bröder till Dwight, förlorat fyra hem och en lada.

Flera motorvägar och andra stora vägar i delstaten har stängts av, och myndigheterna varnar för att bränderna ser ut att fortsätta över helgen.

Hundratals brandmän kämpar just nu mot bränderna som sprider sig i de starka vindarna, på vissa håll rapporteras elden färdas i 110 kilometer i timmen.

Har fått skulden

180 000 hushåll i norra Kalifornien fick under fredagen elen avstängd i förebyggande syfte. Vid klockan 03.20 svensk tid hade alla fått tillbaka strömmen, men flera elbolag i Kalifornien har signalerat att det kan bli fler avstängningar samtidigt som bränder uppstått söderut, bland annat till områden nära Los Angeles.

Det största elbolaget, Pacific gas & electric (PG&E), har tidigare fått skulden för ett antal skogsbränder i delstaten. Bolaget har informerat tillsynsmyndigheterna om att man upptäckt att en bygel på ett transmissionstorn, i närheten av platsen där branden tros ha startat i Sonoma, ska ha gått sönder.

– Vi har följt alla regler och vet ännu inte exakt vad som hänt, sa vd:n Bill Johnson vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Länspolischefen för Sonoma county, Mark Essick, höll på torsdagen en presskonferens om bränderna, som senast för två år sedan härjade mycket svårt i samma område.

– Det här är en känslig tid för många. Det är bara två år sedan bränderna förstörde vårt samhälle. För många är det här en väldigt stressande och ångestfylld tidpunkt, sa han, enligt AFP.


ARTIKELN HANDLAR OM