Moderaterna

M: Gymnasielagen är ett haveri

Av: 

TT

NYHETER

Efter drygt ett år med gymnasielagen kommer hård kritik mot hur den fungerar i praktiken.

Lagen är ett haveri och borde aldrig ha tillkommit, enligt Moderaterna.

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar larmet från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Det var det här vi varnade för. Men det finns ingen bättre lösning än att tillämpa lagen och då ska de som inte uppfyller kraven för att få stanna i Sverige också lämna Sverige, säger Kristersson.

Han säger att han lider med de lärare som uppfattar sig som domare, utifrån hur lagen ser ut, men att deras uppgift i grund och botten bara är att säga om det är personer som studerar och vilka resultat de når.

Vill inte se amnesti

– Men jag förstår att de tycker att det är en otroligt obehaglig situation och det var en av våra kritikpunkter från början. På punkt efter punkt har vi fått rätt i vår kritik, säger Kristersson.

Någon amnesti kan aldrig komma i fråga, enligt Kristersson.

– Det vore en riktigt usel lösning, i praktiken säger vi då att om du låter bli att följa de beslut som är fattade och stannar länge nog kan runda den svenska asyllagstiftningen.

TT har sökt migrationsminister Morgan Johansson (S) som lämnar en skriftlig kommentar. Han berör inte SKL:s kritik i sak utan skriver om lagen i generella ordlag:

Ingen översyn

"De som sköter sina studier och etablerar sig på arbetsmarknaden får möjlighet att stanna i Sverige. Uppfyller man däremot inte de kriterier som finns för uppehållstillstånd så får man återvända till sitt hemland. Det har stått klart för alla sedan lagen tillkom".

Att se över och bearbeta om lagen, som SKL kräver, är inte på tapeten.

"Lagen gäller och det är inte aktuellt med en översyn", skriver migrationsministern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

M vill utreda sänkt straffålder

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Ulf Kristersson

Morgan Johansson

Migrationspolitik