Demokraterna till Trump: Ska hållas ansvarig

Av:  TT-AFP-Reuters

Vita huset meddelar att man inte tänker samarbeta alls i riksrättsprocessen mot president Donald Trump. Demokraterna svarar att det inte kommer hindra dem.

"Herr president, du står inte över lagen. Du kommer att hållas ansvarig", säger talmannen Nancy Pelosi.

Vita huset tillåter inte att någon medlem av regeringen eller deras medarbetare samarbetar i riksrättsprocessen mot president Donald Trump. I ett åtta sidor långt brev till representanthusets talman Nancy Pelosi och ordförandena i tre av husets utskott – alla demokrater – skriver Vita huset att processen är konstitutionellt olaglig fram till dess att representanthuset röstar om att inleda riksrättsprocess.

"President Trump kan inte tillåta att hans regering deltar i denna partiska utredning under dessa förhållanden", står det i brevet.

Vita huset lutar sig mot historiska prejudikat. I de tre riksrättsprocesser som hållits mot amerikanska presidenter har representanthuset röstat för en process innan den inletts.

"Inte över lagen"

Demokraterna är inte imponerade av brevet. Nancy Pelosi säger i ett skriftligt uttalande att brevet bara är Trumps senaste försök att dölja sitt svek mot demokratin.

"Fortsatta försök att dölja sanningen om presidentens maktmissbruk från det amerikanska folket kommer att ses som ytterligare bevis på att han obstruerar rättvisans gång", skriver hon och fortsätter: "Herr president, du står inte över lagen. Du kommer att hållas ansvarig".

Den demokratiska kongressledamoten Bill Pascrell Jr, som representerar New Jersey, säger enligt Washington Post att brevet "är skräp och kommer inte på något sätt stoppa kongressen".

Presidentkandidaten Beto O'Rourke skriver på Twitter att "presidentens brev visar att han tror han står över lagen. Det är upp till kongressen att visa att han har fel".

Utredningen om en eventuell riksrättsprocess rör ett telefonsamtal i juli mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Där ska Trump ha bett om hjälp i syfte att svartmåla demokraternas presidentkandidat Joe Biden inför valet 2020.

Biden vill ha riksrätt

Nu säger Biden, före detta vicepresident, för första gången att ett rikrättsförfarande bör starta.

– För att upprätthålla konstitutionen, vår demokrati, vår grundläggande integritet bör han ställas inför riksrätt, säger Biden inför anhängare i New Hampshire på onsdagen.

Under tisdagen stoppade Vita huset EU-ambassadören Gordon Sondland från att vittna inom utredningen. Demokraterna har svarat genom att lämna in en stämningsansökan mot Sondland, för att få honom att vittna bakom stängda dörrar den 16 oktober.

Sondland hade frivilligt gått med på att vittna och flugit hem till USA från Europa för att göra det. Han meddelar via sin advokat att han står till förfogande om och när han får tillåtelse.

Publisert:

LÄS VIDARE