Turkiska offensiven oroar svenska politiker

Turkiets offensiv mot kurdiska styrkor i Syrien oroar den svenska regeringen.

Enligt Aftonbladets källor följer både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde händelseutvecklingen noga.

– Det är febril diplomatisk aktivitet just nu för att uppmana Turkiet att stoppa detta, säger en källa med insyn.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan bekräftade under onsdagseftermiddagen att en offensiv inletts mot kurdiska grupperingar i nordöstra Syrien.

Det har fått svenska politiker att reagera starkt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet försöker statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S) att koordinera frågan med EU, för att med enad kraft få Turkiet att avbryta den militära operationen.

– Det är febril diplomatisk aktivitet just nu för att uppmana Turkiet att stoppa detta, säger en källa med insyn i regeringen.

”Får inte svika kurderna”

Det andra målet är att lyfta frågan till FN:s säkerhetsråd, för att på så vis få det internationella samfundet att visa var man står i frågan.

Särskilt intressant blir det då att se hur USA:s president Donald Trump agerar. Turkiets offensiv inleds efter att Trump i måndags beordrade att amerikanska trupper ska dra sig tillbaka från området.

Den mest framstående väpnade grupperingen i det nordöstra syriska området är koalitionsgruppen SDF och den kurdiska YPG-milisen, som har nära band till PKK, som i sin tur terrorklassats av Turkiet, EU och USA bland många andra.

Båda grupperna spelade en avgörande roll i kriget mot terrorgruppen IS och de är fortfarande formellt understödda av USA.

– Vi får inte svika kurderna nu, det var de som till stor del bekämpade IS, säger Aftonbladets källa.

”Oerhört allvarlig situation”

Europaparlamentet kallade till en extrainkallad debatt med EU:s utrikesminister Federica Mogherini för att diskutera den dramatiska utvecklingen.

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, som sitter i Europaparlamentets Turkiet-delegation kommenterade frågan inför mötet så här:

– Det är en oerhört allvarlig situation vi ser utvecklas i nordöstra Syrien. Det turkiska angreppet riskerar få enorma konsekvenser och ytterligare mänskligt lidande i en region som efter åtta års krig behöver fred. Erdogans agerande är ett brott mot folkrätten och förhindrar möjligheterna till fred.

Hon uppgav också att EU måste arbeta för en skyndsam lösning:

– Vi kan inte förminska de uppoffringar kurderna tvingats göra i kampen man fört mot IS. EU kan inte tolerera ytterligare mänskligt lidande för kurderna och för människor på flykt, säger Alice Bah Kuhnke.

Publisert:

LÄS VIDARE