Carlson: ”SMI hade inte haft en chans att hantera den här frågan”

Publicerad 2020-07-07

Folkhälsomyndigheten har kritiserats för sin strategi under coronapandemin, inte minst av forskare vid gamla smittskyddsinstitutet.

Professorn Mats Wahlgren menar att man ser misslyckandet i överdödligheten bland de äldre och att ett moraliskt ansvar vilar på FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

– Jag förstår inte alls, det gamla SMI hade inte haft en chans att hantera den här frågan, säger Carlson.

Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsoinstitutet menar att det är för tidigt att säga om det finns något att peka på som man under pandemins inledning skulle ha kunnat hantera annorlunda.

– Vad vi ser, och som har inneburit en stor börda, är det stora inflödet av smitta som kom från andra ställen än de italienska alperna och Österriket, och för all del också Kina och Iran, säger han.

Enligt Carlson gick detta under radarn, då länderna inte flaggade för att man hade infektionen.

– Skulle det ha funnits möjligheter att titta på det så hade det varit väldigt, väldigt viktigt, men jag är inte riktigt säker på att det hade gått så att säga.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen och Johan Carlsson generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten tittar nu noga på, och analyserar hur den huvudsakliga smittan kom in i Sverige. Och menar att man till exempel sett att man i regionerna från smittskyddet, lyckades väldigt bra med att hejda smittan från Alperna.

– De varianterna av viruset som vi ser i de italienska alperna, de är borta efter en månad i Sverige, utan det har kommit från annat håll, säger Johan Carlson

– Och det är väl en lärdom för framtiden – hur ska vi kunna övervaka områden där vi inte vet att smittan finns? Det finns inga enkla lösningar på det, men det är en väldigt viktig fråga.

När Smittskyddsinstitutet blev Folkhälsomyndigheten klipptes banden till Sveriges toppforskare på Karolinska Institutet.

Några av dem menar att forskningstappet kan ligga bakom en misslyckad pandemistrategi.

Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsoinstitutet säger sig inte hålla med, utan hävdar i stället det motsatta, och tycker att jämförelsen haltar ganska betänkligt.

– Det var först när vi renodlade ett smittskyddsinstitut, och inte ägnade oss åt mikrobiologisk grundforskning som vi också fick över ansvaret från socialstyrelsen för smittskyddet. Det gamla smittskyddsinstitutet var ju inte ansvarig för policyfrågor på det viset, säger Carlsson till Aftonbladet.

Men professor Mats Wahlgren menar att han är övertygad om att omställningen har spelat en stor roll för hur benämningen av pandemin bedrivits.

– Man ser misslyckandet i överdödligheten bland de äldre. Ett moraliskt ansvar vilar på Johan Carlson, säger han.

En kommentar som FHM:s generaldirektör tycker är förvånande.

– Jag förstår inte alls. Den här omgörningen av institutet har väl snarare inneburit att vi är rustade att hantera frågan. Det gamla SMI hade inte haft en chans att hantera den här frågan, säger Carlson.

PODD Coronaökningen i USA

Med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen