Mejla

Niklas Thor

Så tog jag mig till Allsvenskan – och höll mig kvar

Om du inte är där du vill vara inom ett visst område så kanske den här texten kan hjälpa dig. Såhär gjorde jag för att komma till Allsvenskan i fotboll och vara kvar där. Självklart är detta även applicerbart på andra yrken, men där måste du tänka själv.

 

Du behöver börja med att svara på några frågor. Visst finns det en hel del grejer som du inte är bäst på, eller hur? Finns det någon eller några personer som du vet är bättre än du eller har mer kunskap inom områden som du eftersträvar? Om ja, vilka? Vet du vad du behöver bli bättre på? Om inte så måste du ta reda på det genom att fråga andra (vänner, din chef, din partner).

 

Jag har under flera år ständigt fått frågan vad som gjort att jag kommit dit jag är i dag, fotbollsmässigt. Hur jag tog mig hit och vad mina styrkor är. Jag svarar alltid att jag inte var den största talangen men att jag har varit konsekvent i min träning och mitt jobb, oavsett vilken nivå jag har spelat på. För jag vet att jag behöver träna hårdare än andra för att bli bättre. När jag spelade i division 3 så tränade jag som att jag spelade i division 1, när jag spelade i Superettan tränade och spelade jag som att jag spelade i Allsvenskan. Vad det betyder i detalj är en hel föreläsning, men det handlar om förberedelser, mental inställning, extraträning, semester (eller snarare brist på) med mera.

 

Min största styrka är att jag vet vad jag är bra på och inte. Vad jag kan träna upp och vad jag helt enkelt ska bevara och träna mer på (och i vissa fall ge upp i att försöka förbättra för tiden kan investeras bäst någon annanstans). Det har jag genom åren kommit fram till genom analyser av mig själv genom framförallt ständig dialog med mina tränare, videoanalyser av mig själv men framförallt av andra, jag har sugit åt mig som en svamp av alla jag arbetat med på alla nivåer.

 

För att spela fotboll behöver du förutom bollbehandling framförallt bra fys, vara stark mentalt samt kunna ta till dig av instruktioner. Av dessa har jag genomgående och framförallt när man blir till åldern mest haft problem med fysen. Efter att vi avancerat till Allsvenskan med Sirius 2016 så kände jag att, trots att jag spelat 30/30 matcher i Superettan under året vi gick upp, inte hade tillräckligt bra fys för Allsvenskan. Jag visste att jag är en riktigt bra fotbollsspelare bara jag kunde mäta mig fysiskt med de bästa spelarna. Utan bra fys skulle jag vara en ytterst medioker spelare, för det är väldigt lätt att göra bra saker med bollen om du har vilopuls men få kan göra det där extra om du får maxpuls och har svårt att återhämta dig redan efter 10 minuter av en match. Jag visste att jag redan hade kanske de bästa tränarna i Sverige, så fotbollsmässigt skulle jag få den träningen jag behövde.

 

Det jag gjorde var att jag ville ha hjälp av en av de bästa på sitt område under tiden vi var lediga i november och december för att komma tillbaka i toppform i januari. Via en kontakt fick jag tag i alpinlandslagets fystränare i Umeå och åkte upp och gjorde alla fystester man kan tänka sig och följde därefter slaviskt ett fys- och kostprogram i två månader. Jag jobbade även med lagets dåvarande mentala tränare eftersom jag visste att det skulle bli en omställning att ta ännu ett kliv uppåt i seriesystemet samt en riktigt bra dietist, även hon bland de bästa på sitt område. Den våren spelade jag mitt livs fotboll och Sirius placerade sig som topp 3 inför hösten och jag blev även utsedd till årets spelare av fansen. Ingen slump.

 

I dag har jag turen att ha fantastiska spelare och ledare runtomkring mig på den högsta nivån i Sverige, vilket bidrar till ständig utveckling. Men om man inte är där man vill vara så kan jag rekommendera att ta reda på vad behövs för att komma dit. Lokalisera vilka specifika delar som behövs, vad du är bra på och vad du behöver träna på. Vem har gjort resan innan dig, eller har specifika kunskaper på vissa områden, och kan hjälpa dig?

Publisert:

LÄS VIDARE