Seattle vill återta polisfri zon

Martin Yngve/TT

Publicerad 2020-06-23

En av gränserna till den polisfria zonen CHOP i Seattle.

Myndigheterna i Seattle förbereder sig på att återta kontrollen över den polisfria zon – CHOP – som demonstranter skapat i staden. Men det ska ske utan våld, försäkrar borgmästaren Jenny Durkan.

– Det är dags för folk att återvända hem, säger hon.

Polisen i Seattle ska återvända till den station de övergav för närmare två veckor sedan, och de ska göra det "på ett fredligt sätt och inom den närmaste framtiden". Det säger Jenny Durkan på en presskonferens, utan att precisera en närmare tidsplan.

– Det är dags för folk att återvända hem och det är dags för oss att återupprätta (parken) Cal Anderson och (området) Capitol Hill så att de åter kan vara en del av vårt samhälle som sjuder av liv, säger Durkan enligt Seattle Times.

Hon påpekar att staden inte kommer att använda polis för att få bort demonstranterna, utan att de styrande försöker uppmana alla att frivilligt lämna området.

Tre skjutna

Situationen i och runt CHOP drogs till sin spets i helgen. I lördags sköts en man till döds och en annan skadades allvarligt inne i området. Polis uppgav då att de mötts av demonstranter som med våld försökte hindra polisen att ta sig till platsen där skottlossningen ägt rum. Och i söndags skottskadades en tonåring, som på egen hand tog sig ut ur området och vidare till sjukhus.

Det omkring sex kvarter stora området CHOP – Capitol Hill Occupied Protest zone – har delat opinionen i USA.

Anhängare till proteströrelsen Black lives matter har beskrivit stämningen som festivalliknande medan bland andra president Donald Trump kallat området farligt och laglöst. På Twitter har han uppmanat Durkan att "ta tillbaka" sin stad, och att han annars kommer att göra det. Han har även kallat demonstranterna för terrorister.

"Patriotism"

Borgmästare Durkan har försvarat demonstranterna mot presidenten, och pekat på att de skapat flera konstutställningar och bland annat ordnat debatter och gratis filmvisningar.

– Laglydiga folksamlingar och att utnyttja sin yttrandefrihet, att kräva att vi som samhälle bättrar oss och skapar sann jämställdhet för folk av alla färger är inte terrorism. Det är patriotism, har hon enligt Washington Post tidigare sagt.

Polisen övergav området efter sammandrabbningar med demonstranter under proteströrelsen som växte efter att 46-årige George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i slutet av maj.

ANNONS