Iran: Urananrikningen ska snabbas upp

Av:  TT-Reuters

Irans president Hassan Rohani i parlamentet tidigare i veckan.
Irans president Hassan Rohani i parlamentet tidigare i veckan.

Iran ska utveckla processen för att anrika uran. Alla begränsningar som finns för forskning och utveckling på området kommer att slopas, säger president Hassan Rohani.

Han meddelar också att länderna i Europa får två månader på sig att rädda det omstridda kärnenergiavtalet från 2015 – annars lämnar Iran avtalet helt.

– Alla begränsningar för vår forskning och utveckling kommer att tas bort, säger Rohani i statlig tv.

Enligt det internationella kärnenergiavtalet med Iran från 2015 tillåts landet endast ha ett begränsat antal första generationens centrifuger för anrikning av uran. Med mer avancerade centrifuger skulle möjligheten att producera material för ett potentiellt kärnvapen gå mycket snabbare.

– Från och med fredag kommer vi att bevittna forskning kring samt utveckling av olika typer av centrifuger, nya centrifuger och vad som än krävs för att anrika uran på ett snabbare sätt, säger Rohani som kallar det ett "tredje steg" i landets avsteg från kärnenergiavtalet.

Enligt Iran sker all anrikning inom ramarna för den civila kärnenergiindustrin.

"Två månader kvar"

Kärnenergiavtalet (JCPOA) slöts 2015 och syftar till att Iran inte ska utveckla kärnvapen. De internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran har hävts i utbyte mot att Iran bland annat begränsar just anrikningen av uran. USA lämnade avtalet 2018 och har utvidgat sanktionerna mot Iran, som i sin tur börjat frångå vissa av avtalets åtaganden.

Tidigare har Iran brutit mot begränsningar för hur mycket uran som får anrikas samt till vilken anrikningsgrad.

– Europa kommer att få ytterligare två månader för att uppfylla sina åtaganden, säger Rohani med syftning på att USA:s sanktioner även påverkar handeln med Europa.

Nya sanktioner

USA utökade på onsdagen sanktionerna mot Iran till att även omfatta ett skeppningsnätverk som påstås drivas av revolutionsgardet. Revolutionsgardet, som är en del av den iranska försvarsmakten, terrorstämplades nyligen av USA.

Sex företag, tio personer och elva fartyg berörs av de nya sanktionerna.

Det amerikanska utrikesdepartementet erbjöd också på onsdagen en belöning på 15 miljoner dollar för information som kan skada revolutionsgardets ekonomiska intressen.

Publisert:

LÄS VIDARE