Allmännyttan i Skåne betalade 118 miljoner för konsulter

Publicerad 2019-08-23

Konsultarvoden som gått till coaching av ledningsgrupper – betalas med hjälp av hyreshöjningar.

Konsultarvoden som bland annat gått till coaching av chefer och ledningsgrupper – betalas med hjälp av hyreshöjningar, rapporterar Hem & Hyra.

Förra året betalade de kommunala bostadsbolagen i Skåne sammanlagt 118 637 941 kronor till konsulter.

Kostnaderna betalas av hyresgästerna, i form av hyreshöjningar.

I Helsingborg har pengarna bland annat gått till konsulter som fått i uppdrag att förändra bostadsbolagets kontorsmiljö samt till en coach som på Linked in beskrivs som en ”kommunikationsguru”.

– När vi tar in en konsult får vi metoder och en gemensam linje som alla jobbar efter. Kunden vinner på att vi blir bättre på att samarbeta, säger Magnus Jönsson, ekonomichef vid Helsingborgshem, till Hem & Hyra.

Men Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén är kritisk.

– Det har gått väldigt bra för de kommunala bostadsbolagen de senaste fem åren. De gör lysande resultat. Då är det kanske lockande att lägga pengar på konsulter, säger han.

På frågan hur hyresgästerna ska kunna förstå varför hyran höjs när deras slitna tapeter inte blir utbytta, och pengarna i stället går till konsulter, svarar Magnus Jönsson:
– När vi genomför ett uppdrag kan det vara lönsamt att ta in en kortsiktig lösning. Det ger en flexibilitet och kan bli billigare i längden. Även om timpriset kanske är dyrare än en anställds kan det på sikt vara billigare att anlita en konsult utifrån uppdragets komplexitet.

ANNONS

LÄS VIDARE