Mordet på hemlöse Gica

Hovrättsdom i dag om hemlöse mannens död

Av: 

TT

NYHETER

När dog den hemlöse mannen från Rumänien som hittades i en park i Huskvarna i augusti förra året?

Den frågan står i fokus när Göta hovrätt i dag meddelar dom i målet mot två pojkar som anklagats för att genom misshandel ha orsakat mannens död.

På morgonen den 8 augusti 2018 hittades den hemlösa mannen död i Smedbyparken. Det var först vid obduktionen en vecka senare som det uppdagades att han avlidit av kraftigt våld. Rättsläkaren ansåg då att tidspunkten för dödsfallet inte kunde fastställas närmare än inom loppet av tolv timmar, någon gång mellan 16.00 den 7 augusti och 04.00 på morgonen dagen efter. Och han sa att dödsförloppet varit hastigt.

En 16-årig pojke åtalades för mord och mot en 14-åring pojke väcktes en så kallad bevistalan, då han inte är straffmyndig. Men tingsrätten ansåg att de båda pojkarna inte kunde fällas för mord därför att det inte gick att utesluta att någon annan orsakat mannens död. Pojkarna lämnade parken strax efter midnatt och rätten skriver att det innebär att mannen kan ha avlidit "så sent som drygt tre och en halv timme" efter det att pojkarna gått.

Omdebatterad dom

Domen blev mycket omdebatterad och flera rättsmedicinska experter ifrågasatte rättsläkarens slutsatser. I februari, mer än en månad efter den första domen, ändrade sig så rättsläkaren. Han menar att dödsförloppet kan ha varit mer utdraget, upp till två timmar istället för 20 minuter, och därmed krymper också den tidsrymd inom vilka någon annan skulle ha kunnat komma till platsen och orsaka mannens död.

Nya förhör

Nu är frågan om de nya förhören i hovrätten med bland andra rättsläkaren, ytterligare en läkare, en kriminaltekniker och en ambulanssköterska kan leda till att hovrätten omvärderar bevisen och ändrar tingsrättens dom när det gäller mordet. Den nu 17-årige pojkens försvarare tror inte det.

"Rättsläkarens kompletterande uppgifter ändrar inte förutsättningarna på något avgörande sätt", skriver Anders Tolke i ett sms till TT.

Men att andra gärningsmän skulle ha attackerat mannen ifrågasatte kammaråklagare Linda Schön redan i sin första kommentar till tingsrättsdomen.

– Jag delar inte den uppfattningen, jag anser att det är självklart att det inte är så det har gått till, sade hon då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya uppgifter om migrants död i Huskvarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på hemlöse Gica

Huskvarna

EU-migranter

Mord

Göta hovrätt