Nya norskmedlade Venezuelasamtal

Av:  TT-Reuters

Venezuelas opposition uppger att man kommer att möta representanter från president Nicolás Maduros regering i Barbados för samtal där Norge medlar.

"Som svar på medlingen från konungariket Norge så kommer (oppositionen) att delta i ett möte med representanter från inkräktarregimen, för att etablera en förhandling om slutet på diktaturen", skriver oppositionsledaren Juan Guaidó i ett uttalande.

Representanter för de två partierna har tidigare träffats i två omgångar i Norge.

"Norge upprepar sitt erkännande av parternas insats och samarbetsvilja", säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett pressmeddelande.

Guaidó har sagt att alla samtal måste leda till en hållbar lösning på krisen och får inte utnyttjas av det styrande socialistpartiet för att köpa tid. Tidigare försök till samtal har inte lett till någon överenskommelse, vilket gjort att många i oppositionen betraktar dem just som ett förhalande.

Maduro å sin sida försvarade så sent som i fredags dialogprocessen, medan Guaidó varit mer kritisk och sagt att det aldrig kommer att bli ett bra tillfälle att förhandla med "kidnappare, människorättsförbrytare och en diktatur".

Venezuela är i ett tillstånd av ekonomisk och politisk kris, där Guaidó som ledare i nationalförsamlingen, utlyst sig till interrimpresident, vilket erkänts av många länder. Maduro har å andra sidan fortsatt stöd av bland andra Ryssland och Kina.

Publisert:

LÄS VIDARE