Adaktusson: Informerat om hur jag röstat

EBT: Stämmer inte

Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare efter kritiken om hur han har röstat i abortfrågan.

– Under de här fyra åren har jag inte fått några anmärkningarna från partiledaren eller ledningen om mitt sätt att rösta, säger han i P1 morgon.

Men enligt KD:s Ebba Busch Thor har Adaktusson inte fullt ut informerat partiet.

Det var inför EU-valet i maj som det avslöjades att KD-toppen Lars Adaktusson röstat mot aborträtten 22 av 28 gånger i EU-parlamentet.

Samtidigt vägrade Adaktusson svara på frågor kring sitt agerande och valde först efter EU-valsdagen att framträda och utveckla sitt resonemang.

– Den senaste veckan har det påståtts att jag har röstat mot kvinnors rätt till abort vid ett antal tillfällen. Det har jag inte gjort. Jag har röstat mot att EU-parlamentet har något med abortfrågan att göra, sa han då till Expressen.

Agerandet har mött hård kritik och på onsdagskvällen kunde Aftonbladet avslöja att Lars Adaktusson tvingas lämna Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare efter att inte ha fått valberedningens förtroende.

Har haft daglig kontakt

På torsdagsmorgonen utvecklar han sitt beslut i P1 morgon.

– Det är rimligt att någon annan ersätter mig på de här posterna med den situationen som vi har, säger Lars Adaktusson i P1 morgon.

Samtidigt uppger källor för Ekot att Adaktusson hade petats från partistyrelsen även om han hade velat ställa upp för omval.

Trots det vill han inte rikta någon kritik mot partiledningen, men säger att han hoppats att man gemensamt hade kunnat hantera den uppstådda situationen.

– Tyvärr blev det inte så. I stället för en utförlig diskussion om vilka frågor som hör hemma på EU-nivå så skapades ett intryck av att Kristdemokraterna inte fullt ut stod upp för sin sin politik. Det tycker jag var olyckligt, säger Adakutsson.

Samtidigt vill han inte kommentera vad som sagts mellan honom och partiledaren Ebba Busch Thor men säger att de har daglig kontakt.

”Informerat om hur jag röstat”

Trots kritik från partiet säger Adaktusson, som kommer att fortsätta som riksdagsledamot och partimedlem, att han känner sig trygg i sina beslut.

– Jag är väldigt trygg i att jag har följt den linjen som partiet och mina företrädare följde under i tio års tid vad det gäller principerna att rösta i de här frågorna. Sedan kan man alltid diskutera enstaka omröstningar, om jag skulle ha lagt ned rösterna i vissa sammanhang, säger Adaktusson och fortsätter:

– Men jag är väldigt trygg i att jag har informerat partiledningen i Stockholm om mitt sätt att rösta och jag har inte under de här fyra åren fått några anmärkningarna från partiledaren eller partiledningen om mitt sätt att rösta.

Men på en presskonferens under uppger partiledaren Ebba Busch Thor att påståendet om att partiledningen har varit fullständigt informerade inte stämmer.

– Vi har självklart varit väl informerade om partilinjen, men om tillämpningen av partilinjen har vi inte haft information på det sätt som Lars Adaktusson påstår.

”Har informerat partiledningen i Stockholm om mitt sätt att rösta”, säger Lars Adaktusson till Expressen.
”Har informerat partiledningen i Stockholm om mitt sätt att rösta”, säger Lars Adaktusson till Expressen.
Publisert:

LÄS VIDARE