Missbrukare i Malaysia ska slippa straff

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/TT
Malaysias hälsominister Dzulkefly Ahmad presenterar det nya förslaget om narkotikalagstiftning.

Malaysias regering föreslår att lätta på landets narkotikalagstiftning. Förslaget väntas bli kontroversiellt men har redan mötts med hyllningsrop från hälsovårdsföreningar.

Malaysia har precis som flera andra länder i regionen tuffa narkotikalagar där även lättare överträdelser ofta bestraffas hårt. Det nya förslaget som hälsominister Dzulkefly Ahmad presenterat ska avkriminalisera innehav och bruk av små mängder narkotika.

"En missbrukare ska behandlas som en patient, inte som en kriminell. Missbruk är en sjukdom som vi skulle vilja ha möjlighet att bota" säger Ahmad i ett pressmeddelande.

I nuläget kan den som innehar relativt små mängder narkotika i Malaysia åtalas för smuggling och riskera dödsstraff. Ahmad säger att smuggling fortfarande ska vara ett brott och att Malaysia inte avser att legalisera droger.

Förslaget får applåder från organisationer som Malaysian Medical Association och landets medicinska akademi, som i ett uttalande säger:

"Kriminalisering gör så att många droganvändare inte vågar söka vård eftersom de är rädda för att straffas och hamna i rättssystemet".

Akademin menar att de nuvarande lagarna "skapar en cykel av fängelsestraff och fattigdom" för missbrukare.

Det nya förslaget är i ett tidigt stadium och mycket återstår innan en ny lag eventuellt kan klubbas igenom. Många i landet är kraftigt emot narkotikabruk.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM