Branddrabbade turister får gratis semester

TT

Publicerad 2024-04-11

Många tvingades evakuera efter förra årets omfattande bränder på grekiska ön Rhodos. Arkivbild.

Turister som tvingades fly från förra sommarens omfattande bränder på Rhodos kan få en gratis hotellvecka, skriver The Guardian.

Det krävdes byråkratiska kullerbyttor och ny lagstiftning, men 25 000 turister – varav många britter – som evakuerades i fjol kan få ansöka om kuponger för att få gratis hotellvistelse. Ersättningen på upp till 500 pund, motsvarande cirka 6 700 kronor, betalas ut av den grekiska staten.

– Det har varit en väldigt komplicerad process, inte minst för att vi är det första landet i världen som gör något liknande, säger Myron Flouris på det grekiska turismdepartementet till tidningen.

Initiativet kommer att genomföras i två etapper: från nu till 31 maj, samt mellan den 1 oktober och 15 november. Fler än 5 000 semestersugna har redan anmält sig.

– Vem som helst som bodde i områden som drabbades av bränderna är berättigade. Intresset har varit stort och vi förstår det som att det kommer att bli ännu större i höst, säger Yanis Papavasiliou, som leder Rhodos förbund för hotellägare, till The Guardian.