Ebba Busch har synts mest av ministrarna

TT

Publicerad 2024-01-09

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har synts mest i regeringen, enligt DN. Statsminister Ulf Kristersson (M) ingår dock inte i genomgången. Arkivbild.

KD-ledaren Ebba Busch toppar listan över mest synliga ministrar, visar en genomgång som DN gjort.

I botten finns EU-minister Jessika Roswall (M), trots att Sverige var EU-ordförande under mätperioden.

Energi- och näringsminister Ebba Busch har nämnts fler än 7 000 gånger i olika medier mellan 1 januari och 30 november 2023, enligt Dagens Nyheters genomgång. Så ansvarar hon också för några av de mest omdebatterade frågorna under året, som utbyggd kärnkraft och elprisstödet. Dessutom leder hon ett av regeringens småpartier, som kämpar med dåliga opinionssiffror och har behov av att synas.

Men när det gäller att leverera lagförslag och att tillsätta utredningar ligger Busch långt ifrån toppen.

I stället är det justitieminister Gunnar Strömmer (M) som har lagt fram överlägset flest propositioner och utredningar. Han ansvarar för ett av regeringens mest prioriterade områden – brott och straff.

Andra ministrar som synts och hörts mycket, både i medier och i riksdagen, är finansminister Elisabeth Svantesson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M).

EU-minister Jessika Roswall (M) har haft ett litet genomslag, trots att Sverige var ordförande i EU under första halvåret 2023. Hon har bara omnämnts 300 gånger i medier och har bara haft en enda interpellation i riksdagen – alltså fått en fråga från en riksdagsledamot att svara på i kammaren.

I genomgången ingår fem parametrar: pressmeddelanden, omnämnanden i medier, interpellationer, framlagda propositioner och direktiv till utredningar. Statsminister Ulf Kristersson ingår inte i genomgången.