Hela byar förstörda av skalv – över 2 400 döda

Grim Berglund/TT

Publicerad 2023-10-08

Över 2 400 människor omkom i helgens skalv i Afghanistan, uppger talibanregimen enligt Reuters.

Konsekvenserna efter skalven är bland de värsta i landet på över två decennier.

Skalven drabbade det befolkningstäta området kring staden Herat. Det första skalvet på lördagen hade en magnitud på 6,3 och inträffade fyra mil nordväst om staden. Sedan följde mycket starka efterskalv med magnituderna 5,9 och 5,5, samt en rad mindre skalv.

Förstörelsen blev därför omfattande i regionen där många hus är byggda av sten, torkad lera och cement.

– Tyvärr visar sig antalet offer vara mycket högt, säger talibanernas talesman Bilal Karimi till AFP.

Byar utraderade

Dödssiffran steg kraftigt under det första dygnet efter skalven, från de första rapporterna om tiotals döda till över 2 400 dödsoffer på söndagen. Bashir Ahmad, som har sina släktingar i en av de drabbade byarna nära Herat, berättar för BBC om katastrofala konsekvenser:

– I det första skalvet raserades alla hus. De som befann sig i husen begravdes. Det finns hela familjer som vi inte hört något ifrån.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har minst 465 hus plattats med marken. Räddningsarbete försvåras av att vägar och infrastruktur förstörts. De redan eftersatta sjukhusen har svårt att vårda tusentals som skadats i skalven.

Enligt Rädda Barnen har över 9 000 familjer påverkats allvarligt av skalvet.

”De har förlorat allt. Skräcken för efterskalv och byggnader som rasar samman har tvingat familjer ut under bar himmel i Herat”, säger Arshad Malik, chef för Rädda Barnen i Afghanistan, i ett uttalande.

”Detta är en kris på toppen av en kris. Redan före den här katastrofen led barn av en förödande brist på mat.”

Fara för efterskalv

Invånare letade efter överlevande och dödsoffer med enkla redskap och sina bara händer. Oron för ny efterskalv var stor.

– Alla håller sig utomhus, säger Abdul Shakor Samad i staden Herat med en dryg halv miljon invånare.

– Bostäder, kontor och affärer är tomma, vi är rädda för efterskalv.

Talibanregimen säger att sex byar i regionen har totalförstörts, och dödssiffran lär därmed fortsätta att stiga. Oberoende rapportörer varnar för att tolv byar utraderats.

Herat ses av många som Afghanistans kulturella huvudstad med rik historia och traditionellt nära band med områden i Iran då gränsen ligger tolv mil bort.

Omkring 1,9 miljoner invånare bor i provinsen som ligger i området där den euroasiatiska tektoniska plattan möter den indiska – vilket innebär stor risk för skalv.