Rysslands nya taktik: Erkänner nederlag

Uppdaterad 2022-09-17 | Publicerad 2022-09-16

 Nu byter Kreml taktik och erkänner sig slagna i Charkiv-regionen.

Tidigare har den ryska militären valt att dra tillbaka sina styrkor i Ukrainas motoffensiv på grund av ”omprioriteringar”.

Nu erkänner Kreml för första gången ryskt nederlag.

– Det kan leda till början av ett krig på riktigt, säger en rysk högt uppsatt politiker till The New York Times.

Följ ämnen
Ukraina

För första gången sedan starten av Rysslands invasion av Ukraina, erkänner nu Kreml nederlag. Detta skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war, ISW.

Under den stora ukrainska motoffensiven i Charkiv-regionen den senaste veckan har den ryska militären dragit sig tillbaka på grund av ”omprioriteringar”, har det tidigare hetat. Men nu byter alltså Kreml taktik och erkänner sig slagna i området.

”Kreml arbetar nu för att frigöra Putin från allt ansvar för nederlaget, i stället skyller de förlusten av nästan hela den ockuperade Charkiv-regionen på underinformerade militära rådgivare inom Putins krets”, skriver tankesmedjan.

”Den sista droppen”

Sedan det ryska nederlaget har kritiken börjat rulla in hemma i Ryssland. Under måndagen skrev 40 ryska lokala politiker på ett uttalande som kräver presidentens avgång, enligt The New York Times. Dock utan någon direkt effekt.

Men enligt den högt uppsatta ryska politikern Konstantin Zatulin är militärens motgångar en ”mycket allvarlig skada på själva idén om den militära specialoperationen”. Han hävdar även att kritiken inom landet kan ge ”oförutsedda konsekvenser”.

– Det som, för vissa, nu verkar vara framgång för den ukrainska sidan kan faktiskt leda till den sista droppen som kommer att leda till början av ett krig på riktigt, säger Zatulin till tidningen.

En ukrainsk soldat står på ett demolerat ryskt fordon i Charkiv.

Panik bland ryssar

Han fortsätter:

– Givet att Ryssland verkligen inte använde den fulla kraften av sina förmågor, återstår inget annat än att visa denna styrka, säger han och tillägger att han däremot inte tror att det skulle betyda ”kärnvapenkrig”.

Under måndagen meddelade Kreml att invasionen skulle ”fortsätta tills de ursprungliga målen har uppnåtts”.

Det ryska nederlaget i Charkivregionen har dock skapat panik bland de ryssar som finns kvar i de områden som Ukraina återtagit. Ryska myndigheter har rått människorna att evakuera till Ryssland, uppger ISW.