Börs-vd:n i inspelning: Planerade penningtvätt – värvade Carl Bildt

Publicerad 2023-11-20

I inspelade samtal hörs företagsledaren Joachim Kuylenstierna beskriva upplägg för penningtvätt – och hur han ”stoppar in politiker” för att undvika misstankar.

Nu styr han fastighetsjätten Fastator – där förre statsministern Carl Bildt och tidigare S-toppen Björn Rosengren sitter i styrelsen.

– Det är bullshit, säger Kuylenstierna.

I den nyutgivna boken ”Operation Playa: kokainets väg till Sverige” har journalisten och författaren Rikard Anderson granskat ett av Sveriges genom tiderna största knarkmål.

Huvudmannen Jonas Falk dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse, men friades helt i hovrätten. Den så kallade ”ensamseglaren” Mauritz Andersson dömdes till 14 års fängelse, ett straff som han nu avtjänat.

I den omfattande utredningen förekom även finansmannen och företagaren Joachim Kuylenstierna.

Han levde under flera år på 90-talet tillsammans med Jonas Falks medåtalade moster Harriette Broman, som i knarkhärvan misstänktes vara den som tvättade mångmiljonbelopp åt Falk genom avancerade upplägg med fysiska och juridiska personer på internationell nivå. Harriette Broman dömdes i tingsrätten till fängelse i fem år och sex månader, men friades i hovrätten.

I boken ”Operation Playa” avslöjas nu att polisen under utredningens gång hade avlyssning på Joachim Kuylenstiernas telefon.

Joachim Kuylenstierna

”Ett sätt att tvätta pengar”

I ett samtal inspelat 28 september 2009 klockan 21.34 hörs Kuylenstierna berätta för en svensk affärsbekant bosatt i Schweiz hur man kan skapa en företagsstruktur som gör det möjligt att hantera stora mängder kontanter utomlands och skicka tomma ”luftfakturor” från ett utländskt bolag under ens kontroll, till ett svenskt företag man också kontrollerar.

Kuylenstierna beskriver i samtalet hur han tänkt hjälpa Jonas Falk med att sätta upp företagsstrukturen.

– För det är ju ett sätt för dom att tvätta pengar, säger Kuylenstierna i inspelningen.

I boken ”Operation Playa: kokainets väg till Sverige” beskrivs hur Joachim Kuylenstierna i omgångar tagit emot pengar från sin tidigare flickvän Harriette Broman.

Rikard Andersson, som skrivit boken ”Operation Playa: kokainets väg till Sverige”.

I mars 2009 betalade Harriette Broman 25 miljoner kronor för 11 procent av aktierna i bolaget DK Properties, vilket gav bolaget en värdering på 230 miljoner. Av köpesumman ska 17 miljoner ha betalats in kontant via det schweiziska bolaget Caversham SA.

Året efter styckades DK Properties upp och såldes av och Joachim Kuylenstierna ska ha fått 44 miljoner kronor för sin del, enligt boken ”Operation Playa”.

I polisens avlyssning hörs företagsledaren sedan beskriva hur han brukar göra för att undvika nyfiket insyn i bolagen.

– Sen kan vi stoppa in... du vet. Jag har ju folk som sitter, jag stoppar in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen för det här börsbolaget. Så då innebär det att det är helt vattentätt, det är aldrig någon som kommer att titta på det här bolaget, säger Kuylenstierna i samtalet.

Carl Bildt.

”Låter jävligt ruskigt”

När Joachim Kuylenstierna 2011 startade bolaget Fastator följde det ett intressant mönster.

År 2015 förvärvade man energiteknikbolaget Rehact AB, och tog samtidigt steget in på Nasdaq First North Stockholm genom att överta Rehacts börsplats.

Precis som Joachim Kuylenstierna beskriver i det avlyssnade samtalet har han tillsatt politiker och namnstarka personer i styrelsen.

I skrivande stund är förre näringsministern och S-toppen Björn Rosengren styrelseordförande för Fastator, och tidigare statsminister Carl Bildt styrelseledamot.

– Det låter jävligt ruskigt, säger Björn Rosengren till Aftonbladet när han får höra om samtalet där Kuylenstierna beskriver upplägget för penningtvätt.

När han fått se igenom samtalsutskriften återkommer han:

– Fastator har startats med kapital som är hundra procent cleant. Det har inte gått till på det sättet som han säger i avlyssningen. Det har vi gjort en noggrann kontroll på.

– Men i övrigt vad Joachim har sagt och gjort 2009, så har jag ingen aning om det, men det är en fråga jag får ta upp.

Enligt Björn Rosengren lät han under 2022 genomföra en ”vitbok” kring Joachim Kuylenstierna, där man kontrollerat hans förehavanden historiskt. En rutinkontroll, enligt Rosengren.

– Vi gjorde en vitbok där vi tog fram allting och där kunde man konstatera att det inte fanns något av den arten.

Bland tidigare namnkunniga styrelseledamöter finns förre Moderatledaren Ulf Adelsohn och SVT-chefen Eva Hamilton.

Björn Rosengren.

”Bullshit. Bullshit”

När Aftonbladet når Joachim Kuylenstierna vill han inte kännas vid att han talat om ett upplägg för att tvätta pengar.

– Det var det dummaste jag har hört.

Du beskriver i samtalet att det är ”ett sätt för dem att tvätta pengar”?

– Bullshit. Bullshit.

Men jag har hört samtalet, du säger så.

– Ja, men då så. Då får du väl återberätta samtalet precis som du vill.

– Jag kan återberätta det här samtalet för någon annan, och så kan jag klippa det precis som jag vill. Bullshit är det.

En annan sak du säger i samtalet är att du ”stoppar in politiker och folk från finansinspektionen i styrelsen för det här börsbolaget” för att slippa insyn, vilket ju är intressant, för exakt så har ni gjort i Fastator.

– Vi hörs, hejdå.

Något dygn efter det första samtalet har Joachim Kuylenstierna nått ut till Aftonbladet via sms:

”Jag fick läsa en text av en inspelning du skickade till vår styrelseordförande från 2009.

Detta samtal minns jag väl. Det var ett udda möte som skulle ske. Dock blev mötet aldrig av då jag efter att ha rådfrågat advokater om dess laglighet. Affären skulle vara olaglig enligt svensk lag”, skriver han.

Rikard Anderson, författare till boken ”Operation Playa”, har följt och rapporterat om det stora kokainmålet, både i Sverige och Spanien. Och följde när Jonas Falk och Harriette Broman 2021 fälldes för narkotikarelaterad penningtvätt i Barcelonas hovrätt.

I boken beskriver han noga kopplingarna till svensk affärsvärld.

– Man ska ju inte tro att den fina finansvärlden i Stockholm har varit förskonad från avancerade upplägg för att tvätta stora summor knarkpengar. Boken visar klart och tydligt hur lätt det är om man har det rätta kontakterna, säger Rikard Anderson.

Victor Stenquist