Polisen varnar: Hbtq-personer rånas på dejter

De har bestämt träff genom dejtingappar – men i stället blir de rånade.

Nu larmar polisen om dåd vid en skatepark i södra Stockholm.

– Det handlar om en app som främst vänder sig till personer inom i hbtq-sfären, säger förundersökningsledaren Martin Svanehed.

Polisen larmar om att personer luras ut på dejt, för att sedan bli rånade.
Polisen larmar om att personer luras ut på dejt, för att sedan bli rånade.

En vanlig konversation i en dejtingapp, som ledde till en träff, som ledde till ett rån.

Det är vad som hänt flera personer i Stockholmtrakten. Farstapolisen har två pågående utredningar med liknande tillvägagångssätt.

– I de här två ärendena är det en app som främst vänder sig till personer i hbtq-sfären. Offren är personer med sexuell läggning som platsar där, säger Martin Svanehed, förundersökningsledare på Farstapolisen.

Nu går man ut med en varning – för man misstänker att det finns fler utsatta.

Offren blir övermannade

Enligt Martin Svanehed fanns det ingen orsak för offren att ha misstankar om träffen i förhand.

– Man har stämt träff på ett sätt som man gjort flera gånger tidigare och den här gången är det någon som drar nytta av det.

Offren bjuds ut på dejt via dejtingappar. Polisen vill inte bekräfta vilken app det handlar om i utredningarna, eftersom gärningspersoner kan använda vilken som helst.
Offren bjuds ut på dejt via dejtingappar. Polisen vill inte bekräfta vilken app det handlar om i utredningarna, eftersom gärningspersoner kan använda vilken som helst.

Brotten låter nästan identiska. Det har hänt på kvällen. På en lugn plats, i närheten av Högdalens skatepark, söder om Stockholm.

– Offren har tagit sig dit med bil och trott att man ska möta en person. I stället kommer två personer och omedelbart blir man övermannad, säger Martin Svanehed.

Pernilla lurades av lyxbedragare


Enligt brottsoffren är det två män som har attackerat dem. De har blivit slagna, fasthållna och rånade innan gärningspersonerna lämnat. Rånarna har riktat in sig på dyrare märkeskläder eller telefoner, enligt polisen.

Efter attackerna har offren tagit sig till tunnelbanan där de kunnat larma polisen med spärrvaktens hjälp.

”Alltid en risk”

I sociala medier varnas det för att gärningspersonen – ”en catfish” – har använt sig av dejtingappen Grindr. En app som används av hbtq-personer och främst män.

Martin Svanehed vill inte bekräfta vilken app det handlar om i utredningarna, eftersom gärningspersoner kan använda vilken som helst.

– Det är alltid en risk att ta steget från en dejtingapp till att träffas i verkliga livet. Du kan aldrig veta säkert veta vem du träffar. Det finns alltid en anledning att tänka sig för.

Två av brotten ska ha inträffat i närheten av Högdalens skatepark.
Två av brotten ska ha inträffat i närheten av Högdalens skatepark.

Det finns fler liknande fall i Stockholm som polisen känner till. Och de är inte bara riktade mot hbtq-personer. Martin Svanehed betonar vikten av att anmäla brotten.

– Det kan finnas anledningar till att man inte vill anmäla. Själva träffen i sig kanske är något man vill hålla privat. Och det är det som gärningspersonerna drar nytta av.

– Ju fler fall vi får in desto större chans har vi att komma närmare de gärningspersoner som agerar på det här sättet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN