Turkiets utrikesminister: "Möten med Sverige och Finland är nu meningslösa"

Nu har Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu uttalat sig om koranbränning som ägde rum utanför den turkiska ambassaden i Stockholm förra helgen.

– Denna avskyvärda handling i Sverige är ett hatbrott. Det är en rasistisk handling. Ingen ska försöka berätta för oss att detta är tankefrihet, säger Cavusoglu.

Han uppger även att det nu är ”meningslöst” att ha möten med Sverige och Finland om Natoprocessen.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu häller kallt vatten över Sveriges hopp om att få ansluta till Nato.

På en presskonferens under torsdagen uttalade sig Cavusoglu om islamfientlige Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Sverige– samtidigt uppger utrikesministern att det inte finns något turkiskt intresse att ha möten med Sverige och Finland om ländernas Natoprocess.

– Denna avskyvärda handling i Sverige är ett hatbrott. Det är en rasistisk handling. Ingen ska försöka berätta för oss att detta är tankefrihet, säger den turkiska utrikesministern enligt mediekanalen CNN Türk.

”En sjukdom som sprider sig”

Under pressträffen, som hölls i den turkiska huvudstaden Ankara, pekade Cavusoglu på att rasism och islamofobi ökat i Europa.

– Det har blivit en sjukdom som sprider sig snabbt.

Samtidigt ifrågasätter han Sveriges villighet att ansluta till Nato. Och ifrågasätter varför koranbränningen inte stoppades.

– Sverige måste bestämma sig. Vill de gå med i Nato eller inte?  Det är upp till Sverige att ta itu med de problem som fortfarande finns.

Han uppger även att det inte finns någon officiell förfrågan om att dela upp Finlands och Sveriges Natoansökningar.

– I den här miljön är ett trepartimöte meningslöst. Vi ser också att Sverige inte har tagit några seriösa steg för att genomföra detta fördrag.

PLUS: Så farligt blir det för Sverige – utanför Nato

Demonstranter brände svenska flaggan

Det var i förra helgen som Rasmus Paludans brände koranen utanför turkiets ambassad. Aktionen väckte starka känslor både i Sverige och världen över.

I samband med händelsen uttalade sig statsminister Ulf Kristersson (M) på Twitter.

”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt. Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm”, skrev statsministern då.

Sedan händelsen har flera turkiska medier fördömt Sverige och bilder har publicerats på demonstranter som bränt den svenska flaggan.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson, försvarsminister Pål Jonson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) för kommentar.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.
Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.
Publisert:

LÄS VIDARE